Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τι απαντά το ΥΠΕΚΑ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Με μια αρκούντως αόριστη ανακοίνωση ατο υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση και υποστηρίζει ότι το νέο προεδρικό διάταγμα που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα δάση (άρθρο 30, παράγραφος 1) προωθείται για λόγους νομοθετικούς.


Συνεργάτες της Τίνας Μπιρμπίλη, επιβεβαίωσαν πάντως ότι οι προτάσεις έχουν διατυπωθεί από ομάδα εργασίας του υπουργείου, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Είναι σαφές ότι προωθείται η κατάργηση των παρεκκλίσεων που επιτρέπουν τη δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.

Στις προστατευόμενες περιοχές της Αττικής το όριο αρτιότητας θα οριστεί στα 40 στρέμματα και η αρχή γίνεται από το προωθούμενο διάταγμα για τη Β΄ζώνη του Υμηττού.

Στις υπόλοιπες, ισχύουν τα 20 στρέμματα και σταδιακά πρόκειται να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις που επιτρέπουν τη δόμηση σε μικρότερα οικόπεδα. Για παράδειγμα ισχύει ήδη στα Μεσόγεια. Αρτιότητες στα 6 και 8 στρέμματα προωθούνται σε πολλά νησιά και σύντομα αναμένεται ρύθμιση για την Άνδρο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δηλώνει ότι δεν ισχύουν οι αναφερόμενες στο δημοσίευμα αλλαγές και το διαψεύδει. Οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης έχουν καθοριστεί με Προεδρικά Διατάγματα. Στη συνέχεια, όμως, ορισμένες διατάξεις των διαταγμάτων τροποποιήθηκαν με Νόμο. Για να είναι δυνατή η τροποποίηση με Προεδρικό Διάταγμα των διατάξεων που τροποποιήθηκαν με Νόμο, χρειάζεται νομοθετική εξουσιοδότηση. Η ρύθμιση δεν αφορά την ουσία των ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά τον τρόπο που θα γίνονται οι ρυθμίσεις. Ειδάλλως θα είχαμε το παράδοξο για το ίδιο ζήτημα, μερικές διατάξεις να τροποποιούνται με Προεδρικό Διάταγμα και άλλες με Νόμο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com