Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Απόσχιση κλάδων της ΔΕΗ και επέκταση της παρουσίας της στο εξωτερικό

Δημιουργία δύο θυγατρικών εταιριών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα απασχολούν συνολικά 8.000 εργαζόμενους και αποχώρηση της ΔΕΗ από το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ) προβλέπει η εισήγηση που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε σήμερα το επιχειρησιακό σχέδιο της θυγατρικής της, ΔΕΗ-Ανανεώσιμες.


Οι δυο εταιρίες θα είναι 100% θυγατρικές της ΔΕΗ και θα δημιουργηθούν με απόσχιση κλάδων. Σημειώνεται ότι η θεσμική προετοιμασία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας από τους όρους που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, η ΔΕΗ - μεταφορά θα έχει και την ιδιοκτησία των δικτύων, ενώ τα δίκτυα διανομής θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της μητρικής.

Σήμερα παρουσιάστηκε επίσης το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, που προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 και δεκαπλασιασμό της ισχύος των μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε 1.200 μεγαβάτ έναντι 123 σήμερα.

Η ανάπτυξη προβλέπεται να γίνει τόσο με κατασκευή νέων έργων, μικρών και μεγάλων όσο και με εξαγορές. Στα μεγάλα έργα περιλαμβάνονται: η κατασκευή φωτοβολταϊκών 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη και 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα, που συνδυάζεται με ερευνητικό κέντρο και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ στη δυτική Μακεδονία. Το έργο όπως είπε ο κ. Ζερβός, θα γίνει πιθανότατα με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιτουρίδης δήλωσαν, ότι η εταιρία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγορά αιολικών πάρκων από την εταιρία BCI, επικαλέστηκαν μελέτη διεθνούς οίκου, σύμφωνα με την οποία το τίμημα (43 εκατ. ευρώ) είναι εύλογο.

Ο κ. Ζερβός ανέφερε σχετικά, ότι η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ - Ανανεώσιμες στην αγορά κάποιους έχει ενοχλήσει. Ανέφερε τέλος, ότι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, είναι δύσκολη, δήλωσε ωστόσο, αισιόδοξος.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε ότι η εταιρία επεκτείνει την παρουσία της στο εξωτερικό για να καλύψει την απώλεια μεριδίου στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή της, ενώ σημείωσε ότι τα έσοδα της επιχείρησης θα μείνουν στα ίδια επίπεδα μετά την επικείμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΔΕΗ αναμένεται να κερδίσει το διαγωνισμό για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη Βοσνία, ενώ επιδιώκει την ανάληψη ανάλογων έργων στη Ρουμανία και την Αλβανία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για την κατασκευή και ανάπτυξη υδροηλεκτρικών σταθμών και έργων αναφορικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό η ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα απολέσει μερίδιο περίπου 10% στην εγχώρια λιανική αγορά και περίπου 20% στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Αναφορικά με τα έσοδα της εταιρίας μετά την αναμενόμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων, ο ίδιος δήλωσε πως “ό,τι εισέπραττε πριν η Επιχείρηση, θα το εισπράττει και μετά, συνολικά”.

Διευκρίνισε ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες κατά 30% στην επόμενη τριετία, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας θα ενταχθεί στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της εταιρίας που προβλέπει χαμηλότερα τιμολόγια για τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ετήσιο κόστος 100-120 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από το Δημόσιο, είπε ο κ. Ζερβός, καθώς αποτελεί παροχή Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας και πρόσθεσε ότι για τις μεσαίες καταναλώσεις από 800 έως 1.600 κιλοβατώρες, τα τιμολόγια αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% συνολικά στην επόμενη τριετία.

Ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι η ΔΕΗ είναι αντίθετη με την πώληση μονάδων της στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας, προσθέτοντας ότι μελετά την περίπτωση πώλησης ενέργειας σε ξένους παίκτες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com