Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

«Δεν μοιράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς έγκαιρη επιστροφή φόρου»

Την απειλή να διακόψουν τη διανομή φτηνού πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές, επειδή δεν τους επιστρέφονται έγκαιρα οι φόροι, ρίχνουν στο τραπέζι οι βενζινοπώλες 10 μέρες πριν ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος και ενώ οι τιμές φέτος αναμένονται μέχρι και 25% ακριβότερες από πέρυσι.


ο μόνο καλό είναι ότι παρά το πρόσφατο άλμα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου στα 85 δολάρια, η ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει περιορίσει τις επιπτώσεις στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Με τα σημερινά δεδομένα, το θέρμανσης θα «βγει» στην αγορά κοντά στα 670 ευρώ το χιλιόλιτρο, τιμή η οποία είναι πάντως αυξημένη κατά περίπου 25% σε σχέση με την αρχή της περσινής σεζόν (περίπου 550 ευρώ), κυρίως λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 19% που ήταν πέρυσι στο 23%, φέτος.

Με επιχείρημα τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου, οι βενζινοπώλες διεκδικούν από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών είτε την κατάργηση του σύστήματος «Ηφαιστος», είτε δέσμευση ότι φέτος θα τους αποδίδεται εντός δύο ημερών η διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την οποία προπληρώνουν για λογαριασμό των καταναλωτών.

Με βάση το σύστημα «Ηφαιστος», οι πρατηριούχοι αγοράζουν κατά τη χειμερινή περίοδο το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρημένο με το σύνολο του ΕΦΚ (412 ευρώ το χιλιόλιτρο) και το πωλούν στους καταναλωτές με τον χαμηλό φόρο (21 ευρώ το χιλιόλιτρο). Στη συνέχεια, εντός 3 ημερών το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να τους επιστρέψει τη διαφορά, ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων, η καθυστέρηση φτάνει τις 20-25 ημέρες, προκαλώντας οξυμένα προβλήματα ρευστότητας.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος πρόκειται να συνεδριάσει στο Αγρίνιο το ερχόμενο Σάββατο. Το ίδιο θα κάνει στις 17 Οκτωβρίου στη Λάρισα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com