Ως «αγκάθι» βραχυπρόθεσμα και «κέρδος» μακροπρόθεσμα παρουσιάζει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής σε έκθεση του για τις προοπτικές της οικονομίας παγκοσμίως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενώ παραδέχεται ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη.
Ο οργανισμός χαρακτηρίζει, όπως είναι αναμενόμενο, αναγκαία τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των φόρων για τη μείωση των ελλειμμάτων και τονίζει ότι οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά στα επόμενα χρόνια.
Παραδέχεται πως τα αποτελέσματα δεν είναι ευχάριστα βραχυπρόθεσμα αλλά τονίζει ότι μακροπρόθεσμα θα ωφελήσουν τα κράτη που τα εφαρμόζουν.
Η ανάλυση που επιχειρείται, δείχνει ότι τα μέτρα μειώνουν την παραγωγική ικανότητα και αυξάνουν την ανεργία, αλλά όπως αναφέρει το ΔΝΤ "είναι πιθανό να αποβούν σε όφελος των κρατών μακροπρόθεσμα". Ειδικότερα, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μείωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ μειώνει ισόποσα την εγχώρια ζήτηση, την κατανάλωση και τις επενδύσεις ενώ αυξάνει την ανεργία περίπου 0,5%.
Χαρακτηρίζεται, προτιμότερο μέσο δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης η μείωση των δαπανών από την επιβολή φόρων.
Συν τοις άλλοις γίνεται λόγος ότι η δημοσιονομική αναδιάρθρωση ενδέχεται να κοστίζει περισσότερο σε χώρες - μέλη μιας νομισματικής ένωσης που δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμα τους, όπως η Ελλάδα.