Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αγωνιούν για το μέλλον οι έμποροι της Β. Ελλάδας

Το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα και η απαισιοδοξία του επιχειρηματικού κόσμου για το μέλλον ήταν στο επίκεντρο της διευρυμένης συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.


Όπως ανακοινώθηκε, κοινή διαπίστωση όλων υπήρξε «η ανυπαρξία ρεαλιστικής πολιτικής βούλησης για την υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων που δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς, στο άμεσο και µεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων, μεταξύ άλλων, κρίνουν ως αναγκαία την «ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, προκειμένου», όπως αναφέρουν, «να διασφαλιστεί, άμεσα, η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά και η αποτελεσματική λειτουργία του νέου Ταμείου Ελληνικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Επίσης ζητούν ρύθμιση στο θέμα της καταβολής του ΦΠΑ αλλά και στήριξη της υφιστάμενης απασχόλησης, µε την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και στις επιχειρήσεις που απασχολούν ένα άτομο προσωπικό.

Παράλληλα, ζητούν:

• Στα προγράμματα επιχορήγησης υφιστάμενης απασχόλησης ή θέσεων εργασίας, να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και οι α΄ βαθμού συγγενείας απασχολούμενοι στην επιχείρηση.

• Την πάταξη του παρεµπορίου σε όλα τα στάδια διακίνησης

• Ρύθμιση σε θέματα πληρωμών των εργοδοτικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ

• Πίστωση χρόνου για χρονικό διάστημα δύο ετών, για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Ασφαλιστικό τους Οργανισμό από τη στιγμή που καλύπτονται οι τρέχουσες οφειλές.

Για τα φορολογικά θέματα, εκφράσθηκε η έντονη αντίδραση όλων των συμμετεχόντων και έγινε λόγος για φορολογική πολιτική που οδηγεί τις επιχειρήσεις στην εξόντωση, ενώ για το θέμα της περαίωσης αναφέρθηκε ότι «αποτελεί ένα άδικο και ισοπεδωτικό μέτρο κλεισίματος των φορολογικών υποθέσεων».

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων της Μακεδονίας-Θράκης, συζήτησαν και το θέμα του χριστουγεννιάτικου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και αποφάσισαν: σε αντικατάσταση της λειτουργίας της αγοράς την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com