Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Γ. Κουτρουμάνης: Επικίνδυνες για τον ανταγωνισμό οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Επικίνδυνες τόσο για τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις χαρακτήρισε τις επιχειρησιακές συμβάσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.


Σε συνέντευξή του και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο περιεχόμενο των συλλογικών και επιχειρησιακών συμβάσεων -που προβλέπεται από το μνημόνιο- ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε: "Αν έχουμε μια γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών, που σημαίνει ότι θα μπορεί η κάθε επιχείρηση να κάνει ξεχωριστή σύμβαση και να είναι κάτω από τη γενική, συλλογική ή κρατική, έχει ένα πρόβλημα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού".

O αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι "σε κάποιες επιχειρήσεις θα υπάρξει περικοπή", αλλά όπως είπε "σε κάποιες άλλες μπορεί να είναι και αντίστροφα τα πράγματα. Δηλαδή, πρακτικά, όπου υπάρχουν ισχυρά σωματεία, σύλλογοι, συνδικάτα εργαζομένων, μπορούν να εξασφαλίσουν κάτι καλύτερο σε βάρος άλλων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "έχει να κάνει και με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζομένων, που και αυτά βεβαίως είναι πολύ σημαντικά και κατά έμμεσο τρόπο θα οδηγηθούμε σε μείωση αποδοχών σε ορισμένες επιχειρήσεις".

"Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες και απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων και εκεί οι εργαζόμενοι δεν είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα και αυτό ήταν και δικό μας επιχείρημα. Ότι, δηλαδή, είμαστε σε μία χώρα με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το να υπάρχει μια γενικευμένη δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν επιχειρησιακές συμβάσεις ουσιαστικά θα ανατρέψει πολλά πράγματα σε σχέση με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα", ανέφερε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com