Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Μέτρα στήριξης των επαγγελματιών ζητά το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Άμεσα μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.


Τα μέτρα που ζητά αφορούν στη φορολογική διευκόλυνση των επαγγελματιών με εισαγωγή νέου συστήματος πάγιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στην περαίωση και επαναφορά του μέτρου για πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις.

«Η δύσκολη κατάσταση στην αγορά - στη Θεσσαλονίκη σχεδόν ένα στα πέντε εμπορικά καταστήματα είναι ελεύθερα προς ενοικίαση - πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διαφορετικά τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε ακόμη πιο δύσκολες στιγμές» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ.Ζορπίδης στην επιστολή του προς τον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση χρεών ο κ. Ζορπίδης προτείνει ένα νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς να υπάρχει οροφή στις δόσεις.Σήμερα για πολλές επιχειρήσεις ο περιορισμός των δόσεων είναι αποτρεπτικός για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

«Προτείνουμε ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων το οποίο θα καθορίζει τον ανώτατο αριθμό των δόσεων σε ετήσια βάση, με βασικό κριτήριο τα ετήσια έσοδα της επιχείρησης ή του επαγγελματία», τονίζει ο κ. Ζορπίδης.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος των ετήσιων καταβολών δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 25% των εσόδων, ώστε η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας να μπορεί να ανταποκρίνεται στη ρύθμιση. Το ύψος των δόσεων θα αλλάζει αυτόματα, κάθε χρόνο, ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα.

Πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι ο καθορισμός των δόσεων θα γίνεται αυτόματα από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινου παράγοντα.

Επίσης, προτείνεται το ύψος της ετήσιας προσαύξησης, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, να είναι ίσο με το επιτόκιο της ΕΚΤ, σήμερα 1%.

«Βασικός στόχος της πρότασής μας είναι να υπάρξει ένα σύστημα στο οποίο θα μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι επαγγελματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com