Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Στόχος της Ε.Ε. οι ιδιώτες πιστωτές σε μελλοντικές διασώσεις κρατών

Η Ε.Ε. σκοπεύει να υιοθετήσει τη γερμανική πρόταση και να καταστήσει τους ιδιώτες πιστωτές συμμέτοχους σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση χρεών, απόφαση που μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων των υπερχρεωμένων χωρών-μελών της ευρωζώνης, αποκαλύπτει το BBC επικαλούμενο προσχέδιο κειμένου που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 16 με 17 Δεκεμβρίου.


Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης χωρών που θα αντικαταστήσει τον ήδη υφιστάμενο που λήγει το 2013 και θα χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο νέος μηχανισμός χρειάζεται ωστόσο μία αλλαγή στη Συνθήκη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα επικύρωσης στην δυσαρεστημένη Ιρλανδία, αναφέρει το ΒΒC, για την οποία οι αλλαγές αυτές έρχονται καθυστερημένα αφού οι φορολογούμενοί της υποχρεώθηκαν να πληρώσουν όλο τον λογαριασμό διάσωσης των τραπεζών της χώρας προκειμένου να λάβουν το δάνειο των 85 δισ. ευρώ.

Στο μέλλον, σύμφωνα με το ΒBC, οι Βρυξέλλες πιθανόν να χρειαστούν μία κυβέρνηση για όλη την Ευρωζώνη που να μπορεί να επιβάλλει την ανάληψη ζημιών στους υφιστάμενους ιδιώτες πιστωτές (και σε κρατικά ομόλογα) πριν χορηγήσει οποιαδήποτε βοήθεια διάσωσης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το 2013 θα καταργήσει και τυπικά μία από τις βασικές αρχές δημιουργίας του κοινού νομίσματος, την ρήτρα της μη διάσωσης χωρών-μελών. Η διάσωση πλέον θα έχει νομιμοποιηθεί μέσω αυτού που αποκαλείται «περιορισμένη αλλαγή συνθήκης».

Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί πονοκέφαλος για μερικές χώρες όπως η Βρετανία, της οποίας ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα εφόσον νέες εξουσίες πρόκειται να εκχωρηθούν στις Βρυξέλλες. Επίσης, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην Ιρλανδία το σύνταγμα της οποίας απαιτεί όπως οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη να λαμβάνει την έγκριση του εκλογικού σώματος. Και είναι γνωστή η δυσαρέσκεια των ιρλανδών για το υψηλό επιτόκιο (5,83%) που υποχρεώθηκαν να πληρώνουν για το δάνειο των 85 δισ. ευρώ ώστε να θεωρείται πιθανή μία διάθεσή τους να εκδικηθούν την Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση «αυτό δεν θα ευχαριστήσει τις αγορές οι οποίες πίστευαν πως τα κρατικά ομόλογα ήταν το ίδιο ασφαλή όσο οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου» δήλωσε ο επιχειρηματικός απεσταλμένος του BBC, Joe Lynam Μετά το 2013, τα κρατικά ομόλογα θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης «ρήτρες συλλογικής δράσης» που θα καθιστούν ευκολότερο για τις αφερέγγυες κυβερνήσεις να έχουν την έγκριση των πιστωτών τους σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαγραφές χρεών. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πιστωτές των κυβερνήσεων θα αντιμετωπίσουν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους. Και αυτό συνεπάγεται πως θα επιβαρύνουν τις χώρες-μέλη με υψηλότερα επιτόκια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com