Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Για νέες «φούσκες» προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας

Η πρόσθετη ρευστότητα από μόνη της δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράϊνερ Μπρουντέρλε, καθώς αυξήθηκαν οι ελπίδες των επενδυτών για περισσότερη δράση εκ μέρους της ΕΚΤ.


Ο Μπρουντέρλε προειδοποίησε πως η διοχέτευση πολύ μεγάλης ρευστότητας στο σύστημα κινδυνεύει να δημιουργήσει νέες "φούσκες".

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα πως θα διατηρήσει ενεργό για περισσότερο χρονικό διάστημα την παροχή απεριόριστης ρευστότητας προς τις τράπεζες και ελπίζουν πως θα κάνει έστω κάποια νύξη για αύξηση της αξίας των κρατικών ομολόγων που αγοράζει. Όμως, είναι μάλλον απίθανο η ΕΚΤ να ανακοινώσει νέες μαζικές αγορές ομολόγων, καθώς οι εκπρόσωποι της Γερμανίας στην ΕΚΤ έχουν αντιτεθεί στο εν λόγω πρόγραμμα εξαρχής.

"Η διαρκής εκτύπωση χρήματος δεν προσφέρει την επιζητούμενη λύση" δήλωσε ο Μπρουντέρλε. "Οι εκτυπωτικές μηχανές χρημάτων δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των πολιτικών".

Η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση για να ανακοινώσει νέα βήματα για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, καθώς οι 16 χώρες-μέλη αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στη κρίση του χρέους που προκαλεί φόβους μόλυνσης ακόμη και των ΗΠΑ ή της Ασίας.

Ο Μπρουντέρλε επανέλαβε πως η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη και να μην ενδώσει στις πιέσεις των πολιτικών για εκτύπωση χρήματος, περιγράφοντας το τελευταίο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ως υπερβολικό. "Οι αμερικανοί συνεχώς παράγουν νέα ρευστότητα. Βλέπω σοβαρό τον κίνδυνο οι αμερικανοί φίλοι μας να υπερβάλλουν" δήλωσε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com