Τη συγκρατημένη του αισιοδοξία εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στη βελγική πρωτεύουσα στις 16-17 Δεκεμβρίου. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν.
Ο ίδιος διαπιστώνει έναν προβληματισμό για τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωζώνη και η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. "Προτάσεις υπάρχουν, είναι θέμα βούλησης", είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε πως η χώρα μας συνέβαλε ιδιαίτερα στην αναβάθμιση των σχέσεων ΝΑΤΟ- Ρωσίας ενώ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στην Αστάνα του Καζακστάν ο Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ελλάδα πήρε πάνω από 20 αποφάσεις και μέσω της Διαδικασίας της Κέρκυρας συνέβαλε στο να αναδυθεί μια αντίληψη συνεργασίας που συνετέλεσε στο να πάρει το ΝΑΤΟ την “ιστορική απόφαση” να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Με την απόφαση αυτή έκλεισε μια σελίδα του Ψυχρού Πολέμου, έστω και καθυστερημένα, υπογράμμισε ο Παπανδρέου που πρόσθεσε ότι τα στερεότυπα, οι φοβίες και η καχυποψία εμπόδιζαν κάτι τέτοιο.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ του είχε αναφέρει πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη εξέλιξη με το ΝΑΤΟ, τότε ήταν πολύ πιθανή η εκκίνηση ενός νέου γύρου εξοπλισμών.
"Καταφέραμε και προωθήσαμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως την λεγόμενη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ήταν καθοριστική στο να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη για την ασφάλεια στη ευρύτερη Ευρώπη. Μια αντίληψη όχι αντιπαραθετική αλλά συνεργατική, μεταξύ, όχι μόνο των Ευρωπαίων, αλλά και των παικτών της ευρύτερης περιοχής", ανέφερε ο πρωθυπουργός.