Οι συνενώσεις σχολείων θα γίνουν με αυστηρώς παιδαγωγικά κριτήρια, υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Διευκρίνισε πως στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές θα παραμείνουν σε λειτουργία τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία.
"Συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων γίνονται κάθε χρόνο, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο", δήλωσε σε δημοσιογράφους η υφυπουργός. "Η λογική των συνενώσεων και των ιδρύσεων σχολείων είναι εκπαιδευτική και τα κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά. Κάθε παιδί του Δημοτικού να πηγαίνει σε σχολείο, που κάθε τάξη έχει το δάσκαλό της", πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι είναι "κρίμα" να υπάρχουν παιδιά σε ολιγοθέσια σχολεία, σε χωριά που είναι σε κοντινή απόσταση, "λιγότερο από δέκα λεπτά" το ένα από το άλλο.
Σημείωσε ότι η γνώμη των δήμων, των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι πολύ σημαντική και εκτίμησε ότι "απαιτείται ιδιαίτερη συνεργασία" με τους νέους "Καλλικρατικούς" δήμους.
Διαφωνεί με τις συγχωνεύσεις η ΟΛΜΕ
Την αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις εξέφρασε, ωστόσο, η ΟΛΜΕ. "Εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς, την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα σχολεία και τελικά τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας", είπε για την κυβέρνηση.