Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κατρακυλούν τα επιτόκια καταθέσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών

Καθοδικά κινήθηκαν τα μέχρι πρότινος δελεαστικά επιτόκια που προσέφερε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε καταθέσεις ιδιωτών και νομικών προσώπων με αμιγώς μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.



Με ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου 2011 το επιτόκιο για καταθέσεις ταμιευτηρίου ορίζεται στο 3% (μικτό) από το 3,20% που ίσχυε από τα μέσα του 2010, ενώ στην περίπτωση κατάθεσης με προθεσμία από ένα έως 12μήνες και για ποσά από 5.000 ευρώ και άνω τα επιτόκια δεν ξεπερνούν το 4,70% όταν πέρυσι έφταναν το 5,40%. Επιτόκιο αφετηρίας είναι πλέον το 3,25% από το 4,80% που ίσχυε παλαιότερα.

Παρόλα αυτά επειδή τα επιτόκια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αν και μειωμένα, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να σας φανούν πιο συμφέροντα από αυτά που σας προσφέρουν τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρακάτω ακολουθεί αναλυτικός πίνακας.

Μοναδική προϋπόθεση για να γίνετε «πελάτης» του ΤπΔ είναι να είστε ιδιώτης ή νομικό πρόσωπο με αμιγώς μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Προκειμένου να ανοίξετε καταθετικό λογαριασμό θα χρειαστεί να προσκομίσετε την αστυνομική σας ταυτότητα και το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας


α επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων στο ΤπΔ

Προθεσμιακές καταθέσεις
Ποσό κατάθεσης Διάρκεια Μικτό επιτόκιο
Από €5.000 - €100.000 1 μήνας 3,25%
3 μήνες 4,30%
6 μήνες 4,35%
12 μήνες 4,45%
Από €100.001 - €600.000 1 μήνας 3,55%
3 μήνες 4,45%
6 μήνες 4,50%
12 μήνες 4,60%
Από €600.001 και άνω 1 μήνας 3,90%
3 μήνες 4,60%
6 μήνες 4,65%
12 μήνες 4,70%
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2011

• Για τις προθεσμιακές καταθέσεις από 17 Μαϊου 2010 και μετά το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 1% επί του ποσού που αναλαμβάνεται για τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης. Σε κάθε περίπτωση το κεφάλαιο δεν θίγεται. Το υπόλοιπο κεφάλαιο θα συνεχίσει να τοκίζεται με το ισχύον επιτόκιο της κατηγορίας στην οποία εμπίπτει (ως ποσό κατάθεσης του ανωτέρου πίνακα).

• Ανανέωση της προθεσμιακής κατάθεσης (πάγια ή μη) μπορεί να ζητηθεί και πριν τη λήξη της, με αίτηση του καταθέτη ή του συνδικαιούχου. Η αίτηση μπορεί να αποσταλεί και με φαξ.

• Ο εκτοκισμός των προθεσμιακών καταθέσεων γίνεται με βάση το έτος των 360 ημερών.

• Διάθεση ποσού κατατεθείσης επιταγής τόσο στις προθεσμιακές καταθέσεις όσο και στο Ταμιευτήριο, είναι δυνατή μετά παρέλευση 3 πλήρων εργάσιμων ημερών.

Πηγή: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Τα χαρτιά που πρέπει να προσκομίσετε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το άνοιγμα ενός καταθετικού λογαριασμού δεν διαφέρουν από αυτά που ζητά κάθε τράπεζα είτε είστε κύριος δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Ακολουθεί παρακάτω αναλυτικός πίνακας.

Στοιχεία ταυτότητας * Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή
* Διαβατήριο σε ισχύ ή
* Ταυτότητα υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις
Παρούσα διεύθυνση κατοικίας * Πρόσφατος λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας ή
* Μισθωτήριο συμβόλαιο που έχει κατατεθεί στην Εφορία ή
* Εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας ή
* Ισχύουσα άδεια διαμονής ή παραμονής
Ασκούμενο επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση * Βεβαίωση εργοδότη ή
* Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή
* Αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή
* Δήλωση έναρξης επιτηδεύματος ή
* Επαγγελματική ταυτότητα ή
* Παραστατικό Ασφαλιστικού Φορέα
Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) * Εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας
• Τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να επιδεικνύονται πρωτότυπα.

• Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (όπως ισχύει για όλες τις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα) είναι υποχρεωμένο να τηρεί αντίγραφά τους.

• Ανάλογα με το είδος και το ύψος της κατάθεσης τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν μπορεί να διαφέρουν. Έτσι είναι πιθανόν να σας ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com