Η βοήθεια στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία δε θα πρέπει να θεωρηθεί «φιλανθρωπία, αλλά κέρδος χρόνου, προκειμένου να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Συμπόσιο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός» στη Γαλλία.
"Δεν είναι φιλανθρωπία η βοήθεια, που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή", είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης αφορά όλους και με τη ρύθμιση εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισοτιμία.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν στην ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία", υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.
Ανάμεσα στα «εργαλεία» της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα, που θα δώσουν αυτονομία στις αγορές. "Μία δυναμική ΕΕ θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να παίξει ρόλο στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής", τόνισε.
Όσον αφορά στη χώρα μας ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι περνάει μια δύσκολη περίοδο αλλά χαρακτήρισε την κρίση «ευκαιρία» για αλλαγή στον τόπο μας.
Έκανε επίσης λόγο για τρεις μύθους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος μύθος αφορά στο χρέος που "δεν ήταν το αίτιο αλλά το σύμπτωμα, η κορυφή του παγόβουνου". Ο δεύτερος μύθος αφορά στις διεθνείς αγορές και τη μεγάλη συγκέντρωση της χρηματοοικονομικής εξουσίας, επισημαίνοντας ότι οι αγορές πρέπει να δουλεύουν για το κοινό καλό και να μην αποτελούν "εργαλεία για τη συγκέντρωση των προνομίων των ολίγων". Ο τρίτος μύθος είναι "η εντύπωση ότι κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να πάρει μέτρα από μόνο του, ότι εθεωρείτο πως δεν υπήρχε ανάγκη αλληλεγγύης, ή ανάγκη ισχυρότερης διακυβέρνησης".
Τον Έλληνα πρωθυπουργό καλωσόρισε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ερίκ Μπεσόν, συγχαίροντάς τον για το «το θάρρος και το κουράγιο», με το οποίο αντιμετωπίζει την κρίση και χαρακτηρίζοντάς τον «διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ και του Τόνυ Μπλέρ».