Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Θέλει να δει κάποιους στις ελληνικές φυλακές το ΔΝΤ

«Γιατί δεν έχει μπει κανείς φυλακή;» Το ερώτημα επανέρχεται πιεστικά σε κάθε συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ με την κυβέρνηση και αφορά τις υποθέσεις φοροδιαφυγής αλλά και τα πολλά ανοιχτά σκάνδαλα που έχουν διερευνηθεί δίχως να προκύψει αποτέλεσμα.



Η απάντηση που δίνεται από τους υπουργούς είναι ότι «οι υποθέσεις σκαλώνουν στη Δικαιοσύνη», όμως οι «επίτροποι» δεν δείχνουν να ικανοποιούνται, καθώς τονίζουν ότι αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα κι αυτό που προκύπτει είναι ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Επιμένουν δε γιατί πιστεύουν ότι όλα τα θεσμικά μέτρα που λαμβάνονται, ιδίως στους τομείς της φοροδιαφυγής και της πάταξης της διαφθοράς, θα έχουν γρήγορο αποτέλεσμα, όσο εμπεδώνεται η άποψη ότι «τα πράγματα άλλαξαν».

Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα να κάνει στροφή και να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πιέζοντας με τη σειρά της σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να «φορέσουν» κάποιοι χειροπέδες. «Στη Βρετανία βουλευτής οδηγείται στη φυλακή επειδή παρανόμως πήρε 20.000 λίρες. Εδώ υπάρχουν αποδείξεις χρηματισμού αλλά φυλακή δεν έχει πάει κανείς» σημειώνει μέλος της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι έχουν βάση οι αιτιάσεις της τρόικας. Το επόμενο διάστημα λοιπόν αναμένονται κινήσεις σε πολλά επίπεδα:

1 Στα ανοιχτά σκάνδαλα στη Βουλή (ειδικά σ' αυτό της Siemens) η κατεύθυνση που δίνεται πλέον από το μέγαρο Μαξίμου είναι να υπάρξει πιο αυστηρή στάση και να παραπεμφθούν πρώην υπουργοί.

2 Σε νομοθετικό επίπεδο, τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο που αυστηροποιεί τις ποινές για φορολογικά αδικήματα, σε συνεργασία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. «Η εκτελεστική εξουσία μπορεί να ελεγχθεί για τρία πράγματα: α) Αν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εχουμε δείξει ότι έχουμε την πολιτική βούληση. β) Αν έχουμε την πολιτική βούληση να αλλάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει από διώξεις. Το αλλάζουμε και γ) Αν έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, πράγμα που κάνουμε με το πρόγραμμα Διαύγεια», επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

3 Με τον πιο αποτελεσματικό και σε βάθος έλεγχο του ΣΔΟΕ. Κάποια πορίσματα για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής θα πάρουν το δρόμο για τον εισαγγελέα. Από το ΣΔΟΕ πάντως διαψεύδουν ότι ελέγχουν τα περιουσιακά στοιχεία εν ενεργεία βουλευτών, για το «πόθεν έσχες» των οποίων υπάρχουν ερωτήματα, αφού τα αποκτηθέντα δεν προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Στην κυβέρνηση έχουν πυκνώσει οι γκρίνιες για τη Δικαιοσύνη και για τον τρόπο και τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται. «Το πόρισμα για τον Ψωμιάδη εμείς το έχουμε παραδώσει εδώ και πέντε μήνες», τονίζει αρμόδιος παράγοντας, για να επισημάνει τον αργό ρυθμό με τον οποίο κινήθηκε ο εισαγγελέας. Κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει το δισταγμό που έχουν οι δικαστικές αρχές να κλείσουν στη φυλακή πρόσωπα που κινούνται στην ανώτερη τάξη. «Η αντίληψη που υπάρχει είναι ότι η ανώτερη τάξη δεν πάει φυλακή. Κι αυτό αποδεικνύεται κι από τα στοιχεία που δείχνουν ταξική δυσαναλογία σε σύγκριση με άλλες χώρες για το πόσοι από τη μεσαία ή την ανώτερη τάξη βρίσκονται στη φυλακή» σημειώνει, για να προσθέσει ότι υπάρχει αναντιστοιχία με το αίσθημα της κοινωνίας περί δικαίου. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκτιμάται ότι θα ασκήσει πίεση στη Δικαιοσύνη, με κίνδυνο να πάμε στο άλλο άκρο κι από εκεί που ουδείς τιμωρείται, να τιμωρηθούν κάποιοι με ελλιπή στοιχεία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com