Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

«Λίφτινγκ» στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Διορθωτικές παρεμβάσεις» στο νόμο περί ευθύνης υπουργών εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων αν δεν τροποποιηθεί το αντίστοιχο άρθρο του Συντάγματος.



Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων παραγραφής για τα αδικήματα υπουργών. Με την ψήφισή του, θα ισχύει η ίδια περίοδος που ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Καταργείται η διάταξη που απαγορεύει την επιβολή περιοριστικών όρων εις βάρος υπουργών. Παραμένει, ωστόσο σε ισχύ η απαγόρευση βίαιης προσαγωγής τους, σύλληψης και προσωρινής κράτησης.

Η επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση θα διατάσσει υποχρεωτικά την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που προέκυψε από τη διερευνώμενη αξιόποινη πράξη.

Σε περίπτωση άσκησης ποινική δίωξης θα δεσμεύονται με απόφαση ανακριτή οι λογαριασμοί και οι τίτλοι των υπουργών ή υφυπουργών, εφόσον η δίωξη εις βάρος τους αφορά σε κακούργημα.

Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, πριν από τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών και θα αναλαμβάνει το νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Στη συνέχεια, θα γνωμοδοτεί αν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού. Θα κρίνει, ουσιαστικά, αν πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση και το νομοσχέδιο, επιλέγοντας τους συνδέσμους στη δεξιά στήλη.
Γ. Παπανδρέου: Η έλλειψη πολιτικής βούλησης υπεύθυνη για την ατιμωρησία

Για πρωτοβουλία που βρίσκεται στην "καρδιά των προεκλογικών δεσμεύσεων, μίλησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Σχολιάζοντας τις παραγραφές αδικημάτων, δήλωσε ότι δεν ήλθαν λόγω της νομοθεσίας, αλλά λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης, φέρνοντας ως παράδειγμα το κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση Καραμανλή πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, "αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό".

Το ισχύον νομικό πλαίσιο υπερασπίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εκ των εμπνευστών της συνταγματικής αναθεώρησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Παίρνοντας το λόγο, υποστήριξε και αυτός ότι δεν ευθύνεται ο νόμος για την ατιμωρησία, αλλά εκείνοι που τον εφάρμοσαν. Έκανε λόγο για φοβική και αμυντική στάση του πολιτικού κόσμου απέναντι στο νόμο και πρόσθεσε ότι σε καμία προηγμένη χώρα δεν οδηγούνται τα πολιτικά πρόσωπα ευθέως στους φυσικούς δικαστές.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com