«Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης κράτους μέλους από την ευρωζώνη» διαβεβαιώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα δηλώνει ότι έχει πολύ μεγάλη εκτίμηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει και να λύσει τα προβλήματά της.
Ο γερμανός υπουργός προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι "να καταστούν τα αδύναμα κράτη ανταγωνιστικά σε μόνιμη βάση».
Παράλληλα στη συνέντευξή του ζητά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης αυστηρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό και την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων.
«Δεν μπορεί να ανεβάζουμε εμείς το όριο συνταξιοδότησης στα 67 και εργαζόμενοι σε άλλες χώρες να συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα χωρίς να είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα σε μόνιμη βάση από το δημοσιονομικό τους σύστημα», επισημαίνει ο ίδιος και προτείνει την "καθιέρωση ανωτάτου ορίου χρέους στα εθνικά συντάγματα».
Ωστόσο ο Μπρούντερλε, πολιτικός του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων ‘FDP’ αντιτίθεται στην οικονομική διακυβέρνηση, την οποία όμως αποδέχεται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
«Είμαι κατά μιας οικονομικής κυβέρνησης που θα ρυθμίζει πανευρωπαϊκά την οικονομία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από την εθνική ευθύνη. Χρειαζόμαστε βέβαια περισσότερο συντονισμό και συνοχή. Οι δομές πρέπει να γίνουν παντού ανταγωνιστικές», υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός.
Τέλος ο κ. Μπρούντερλε σχολίασε και το ζήτημα της εναρμόνισης των φορολογικών συστημάτων.
"Ο στόχος δεν είναι η καθιέρωση ενιαίων φορολογικών συντελεστών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης" είπε για να διευκρινίσει πως το ζητούμενο είναι να μην πληρώνει ο φορολογούμενος μιας χώρας τα φορολογικά προνόμια μιας άλλης φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία.
"Ξεπερνάει κάθε όριο όταν για παράδειγμα η Ιρλανδία μειώνει τη φορολογική κλίμακα για τις τράπεζές της, χωρίς να τις εποπτεύει και μετά πρέπει να πληρώσουμε εμείς με τα χρήματά μας τη διάσωση τους".