Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Σκληρά τραπεζικά στρες τεστ ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

Η ισχυρότατη νέα Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των τεστ καταλληλότητας και αντοχής των τραπεζών της περιοχής σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης υιοθετεί σκληρά κριτήρια δοκιμασίας τους.



Η ΕΒΑ διενεργεί στρες τεστ για 88 ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα που συγκεντρώνουν το 65% του συνολικού ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να εξετάσει πόσο καλά αυτά θα ανταπεξέλθουν σε μία σοβαρή οικονομική κρίση. Τα τελικά κριτήρια για την εξέταση της επιτυχίας ή της αποτυχίας στο τεστ θα τεθούν τον επόμενο μήνα.

Τα τεστ της ΕΒΑ θα δοκιμάσουν τις τράπεζες έχοντας ως βάση ένα ομαλό και ένα αντίξοο μακροοικονομικά σενάριο ώστε να διερευνήσουν την φερεγγυότητα των τραπεζών και η προσοχή των αγορών θα στραφεί στη συμπεριφορά των τραπεζών με βάση το αντίξοο σενάριο.

Το δυσμενές αυτό σενάριο είναι παρεμφερές με αυτά που αναπτύχθηκαν πανευρωπαϊκά το 2009 και 2010 και αποτελείται από τρία στοιχεία που σχετίζονται κυρίως με τη διατήρηση της κρίσης των κρατικών χρεών, ένα αρνητικό σοκ ζήτησης με προέλευση τις ΗΠΑ, και μία υποτίμηση του δολαρίου έναντι όλων των νομισμάτων, δήλωσε η ΕΒΑ.

Η ΕΒΑ δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο με εξουσίες για την επιβολή κανόνων και προδιαγραφών στα κράτη-μέλη και φέτος θέλει να διακρίνει πόσο αξιόπιστα θα είναι τα φετινά τεστ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού κλάδου ο οποίος σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται ακόμη από κρατική βοήθεια.

Σημειώνεται πως το δυσμενές σενάριο που σχεδιάστηκε από την ΕΚΤ περιλαμβάνει οικονομική ύφεση 0,5% στην Ευρωζώνη το 2011 και 15% πτώση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών, όπως δείχνουν τα επίσημα έγγραφα. Ενώ για το 2012 λογαριάζει κάμψη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,2%. Επίσης, υπολογίζει την επίπτωση από μία υποτίμηση κατά 4% του δολαρίου.

Τέλος, για πρώτη φορά στο δυσμενές σενάριο περιλαμβάνεται μία άνοδος κατά 75 μονάδες βάσης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μία αύξηση κατά 125 μονάδες βάσης του βραχυχρόνιου κόστους διατραπεζικής χρηματοδότησης και μία σοβαρή κάμψη τιμών στην αγορά ακινήτων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com