Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Εγκρίθηκε από Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψήφισε την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην Ευρωζώνη υιοθετώντας την σχετική απόφαση των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. της 16-17 Δεκεμβρίου 2010.



Στο Ψήφισμα συμπεριέλαβε και τροπολογία υπέρ της “προώθησης μίας ενοποιημένης αγοράς ομολόγων από την Ε.Ε. ως συμπλήρωμα του μηχανισμού σταθερότητας”.

Συγχρόνως, η Επιτροπή θέτει δύο προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα ο μηχανισμός σταθερότητας.

Η πρώτη προϋπόθεση συνίσταται στο ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να ενσωματωθεί στο πλαίσιο των κοινοτικών δραστηριοτήτων και η δεύτερη αφορά τη δέσμευση ότι, υπεύθυνοι για την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας θα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει να υποβάλλουν, για έγκριση, σχετικές εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως η "αναθεώρηση του άρθρου 136" της Συνθήκης απαιτεί τη διαβούλευση του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την τροποποίηση της Συνθήκης κατά την προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ ελπίζεται ότι τα κράτη-μέλη θα εγκρίνουν την αλλαγή επισήμως, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2011. Θα ακολουθήσει η επικύρωση από τα 27 κράτη-μέλη. Η καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας είναι η 1η Ιανουαρίου 2013.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com