Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΣΤΟ 1,25% ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Στο 1,25% από 1% ανέβασε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρω, όπως εξάλλου αναμενόταν από τις αγορές και τους αναλυτές.




Πρόκειται για την πρώτη αύξηση στο κόστος χρήματος από το ιστορικό χαμηλό του 1% -με σκοπό την ανάσχεση του ευρω-πληθωρισμού. Μάλιστα, οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για δύο επιπλέον αυξήσεις μέσα στο 2011, φέρνοντας το τελικό κόστος στο 1,75%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ότι: το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% με ισχύ τις πράξεις που θα διακανονιστούν στις 13 Απριλίου 2011.

Επίσης, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με ισχύ από τις 13 Απριλίου, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% με ισχύ επίσης από τις 13 Απριλίου.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος τηςΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, διαβεβαίωσε αφενός ότι η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή, καθώς τα επιτόκια διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αφετέρου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος του ευρω-πληθωρισμού πάνω από τα επίπεδα το 2%.

Αναφερόμενος τέλος στην Ισπανία, μετά και τις εξελίξεις στη Πορτογαλία, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι οι αγορές έχουν δείξει ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Μαδρίτη μέχρι τώρα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com