Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Κ. Παπούλιας: Η κοινωνική συνοχή το μεγάλο πρόβλημα

Την κοινωνική συνοχή ανέδειξε ως το σοβαρότερο πρόβλημα από την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έφτασε στην Αθήνα, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη των Βρυξελλών στο έργο της κυβέρνησης.



Ο Κ. Παπούλιας αφού ευχαρίστησε τον Βαν Ρομπάι για ό,τι κάνει "προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδας σ' αυτή τη μεγάλη μάχη", τόνισε ότι "τα αδύναμα στρώματα υποφέρουν", ενώ πρόσθεσε: "Δώσαμε και δίνουμε" τη μάχη.

Αναφερόμενος στην στήριξη του Βαν Ρομπάι στις ελληνικές θέσεις, τόνισε ότι τις εκτιμά, αλλά "ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι "τις μέγιστες προσπάθειες τις καταβάλλει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση".

Στο Μαξίμου

Ο Χ. Βαν Ρομπάι συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, φέρνοντας από τις Βρυξέλλες, όπως είπε, μήνυμα στήριξης στο ελληνικό σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και στις μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες, παραδέχτηκε ότι απαιτούνται θυσίες και έθεσε ως ζήτημα ζωτικής σημασίας την ίση κατανομή των βαρών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να βρίσκεται στο ρόλο του κατηγορούμενου, λέγοντας ότι η "απλή αλήθεια" είναι ότι βοηθά να διασφαλιστεί το μέλλον της Ελλάδας.

Από τη μεριά του, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων αποδίδουν καρπούς και οι αλλαγές εγγυώνται διαφορετική, καλύτερη, πορεία για τη χώρα.

Επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της μετανάστευσης, ζητώντας την άμεση τροποποίηση και βελτίωση του κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ", που επιτρέπει σε κράτος-μέλης να στείλει μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά στη χώρα από την οποία πρωτομπήκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να να δείξουν αλληλεγγύη, υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε. οφείλει και πρέπει να είναι παρούσα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Β. Αφρική και να συνεργαστεί με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής για το ζήτημα της μετανάστευσης. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Τα ζητήματα μετανάστευσης θα συζητηθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Ιούνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει την επίσκεψη Ρομπάι με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή με τα προβλήματα επίτευξης των στόχων του μνημονίου απάντησε ότι "δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση" και επισήμανε πως "πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μια διαρκή φημολογία για αναδιάρθρωση, εκλογές και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στη σφαίρα της φαντασίας".

"Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι για τη χώρα μας υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ε.Ε και εφαρμόζεται.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com