Εικόνα διάλυσης και κακοδιαχείρισης παρουσιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής «σοφών» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Στα μελανά σημεία συγκαταλέγονται η κομματικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η ανυπαρξία «εικόνας» για το πόσοι σπουδάζουν και αποφοιτούν αλλά και η φυγή φοιτητών στο εξωτερικό που παρατηρείται κάθε χρόνο.
Σε 60.000 ανέρχονται οι φοιτητές που κάθε έτος αποφασίζουν να σπουδάσουν εκτός Ελλάδας, αριθμός ρεκόρ για την Ε.Ε., την ώρα που περίπου ένας στους τρεις που εγγράφονται στα ελληνικά πανεπιστήμια (180 στις 600 χιλιάδες) το κάνουν για να πάρουν τα βιβλία.
Ακόμη, η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή στην Ε.Ε. μεταξύ 1995 και 2005. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, υποστηρίζει η έκθεση, στερούνται υποδομών και δεν γνωρίζουν ούτε πόσοι σπουδαστές εισάγονται κάθε χρόνο, ούτε πόσοι παρακολουθούν μαθήματα και αποφοιτούν, πόσο μάλλον για το κόστος της εκπαίδευσης τους. Στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμβάλλει και η πολιτικοποίηση των πανεπιστημίων, αποφάνθηκε η επιτροπή.
Προτείνει τέλος, τη δημιουργία κολεγίων ανά περιφέρεια διετούς φοιτήσεως, στα οποία θα σπουδάζουν όσοι θέλουν να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα. Οι καλύτεροι από αυτούς θα μπορούν στη συνέχεια να σπουδάζουν και σε ΑΕΙ.