Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ποιές επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση

Επενδυτικό νόμο σε... δόσεις από τη Μεγάλη Πέμπτη και χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια του ΕΣΠΑ από το καλοκαίρι ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.



Παρουσίασε τα δύο βασικά εργαλεία χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων με 1,2 δισ. επιδοτήσεις, 3,4 δισ. ευρώ φοροπαλλαγές και 1,2 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, με επιτόκιο 4%, 10ετή διάρκεια και 2ετή περίοδο χάριτος.

Τα περιμένει από καιρό η αγορά, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από την απουσία τραπεζικού δανεισμού:

* Επενδυτικός νόμος. Οσοι επενδυτές πίστεψαν ότι ο νέος επενδυτικός νόμος θα είναι λειτουργικός στο τέλος Μαρτίου, όπως γράφει ρητά το Μνημόνιο και έχει δεσμευθεί η αρμόδια πολιτική ηγεσία, γελάστηκαν (ο προηγούμενος έληξε το 2009).

Στόχος πλέον είναι να τεθεί σε ισχύ το ένα του μέρος (τα τρία γενικά καθεστώτα ενισχύσεων) τη Μεγάλη Πέμπτη και θα δέχονται αιτήσεις έως το τέλος Μαΐου. Εντός του επόμενου μήνα εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν τα υπόλοιπα τέσσερα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, τα οποία θα παραμένουν συνεχώς «ανοικτά» για υποβολές αιτήσεων.

Πληροφορίες μπορούν να λάβουν από τώρα οι υποψήφιοι επενδυτές από τις ιστοσελίδες: www.mindev.gov.gr, www.ependyseis.gr. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και τυπικά η λειτουργία των γραφείων εξυπηρέτησης επενδυτών.

Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι τα 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το πρώτο εξάμηνο και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων το φθινόπωρο, για να οδεύσουν κυρίως σε περιφερειακές ενισχύσεις, με βάση τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργείται για τις επιπτώσεις της κρίσης σε κάθε περιοχή.

Υπεγράφησαν τα δύο προεδρικά διατάγματα και οι οκτώ υπουργικές αποφάσεις του νόμου που καθορίζει ότι πρέπει να εγκρίνονται τα έργα το αργότερο εντός 6 μηνών, με νέα διαδικασία που επιχειρεί να εξυγιάνει το σύστημα (ο προηγούμενος νόμος δεν είχε σαφή όρια, με αποτέλεσμα ακόμη να... περιμένουν αξιολόγηση αιτήματα του 2007).

* Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Εντός των επόμενων ημερών ανακοινώθηκε ότι θα κοινοποιηθεί η προκήρυξη εύρεσης των εμπορικών τραπεζών που θα «τρέξουν» το πρόγραμμα δανειοδότησης με 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Το ΕΣΠΑ θα δώσει 400 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να συνεισφέρουν οι τράπεζες. Θα είναι αρμόδιες για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση των δανείων, το χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων στο ΕΤΕΑΝ που θα επιβλέπει το Ταμείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το τελικό επιτόκιο για τον επιχειρηματία θα κυμαίνεται γύρω στο 4%, η διάρκεια των δανείων θα φτάνει έως τα 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως τα 2 χρόνια.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com