Τρίτη 3 Μαΐου 2011

12 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή κυνηγάει η κυβέρνηση

Στη συγκέντρωση 11,8 δισ. ευρώ στο διάστημα μέχρι και το 2013 στοχεύει η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε τα βασικά σημεία του προγράμματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο.



Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Περιφ. Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη), προτεραιότητα δίνεται στον εντοπισμό μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία.

Συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές να φορολογηθούν οι καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες υπήκοοι στις τράπεζες της συγκεκριμένης χώρας, ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται λίστες με ονόματα Ελλήνων πολιτών που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Έμφαση θα δοθεί και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. κρίνονται εισπράξιμα.

Οπως έγινε γνωστό, τα ονόματα όσων έχουν οφειλές προς την Εφορία θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο. Παράλληλα προτείνεται η διεύρυνση των αδικημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται επίσης:

• Η εγκατάσταση νέων ταμειακών μηχανών οι οποίες θα έχουν online σύνδεση με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και το Taxisnet.

• Η εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα.

• Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ)

• Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στα τέλη του 2012.

Προβλέπεται επίσης η σύσταση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα θεωρείται κακούργημα η παθητική δωροδοκία, αν η αξία των οφελημάτων για τον υπάλληλο υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ και ανεξαρτήτως ποσού για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεωνεπιβολής τους, καθώς και για την κατάργηση των προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους. Εξετάζει, μεταξύ άλλων, περιορισμού του ύψους του προστίμου για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων μέχρι το ισόποσο της αξίας της συναλλαγής, καθώς και του προστίμου για την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων μέχρι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Στόχος είναι η επίτευξη διοικητικού συμβιβασμού.

Σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα αφορά κυρίως στη φορολογία των νομικών προσώπων και της περιουσίας, καθώς και στο καθεστώς φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Θα προηγηθεί η εκπόνηση μελέτης, το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, για τις αλλαγές που θα γίνουν.

Αναμένεται να περιλαμβάνει και την αντικατάσταση του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, από νέο με το οποίο θα προσεγγίζουν πλέον τις πραγματικές εμπορικές αξίες και θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.


Ο Γ. Διώτης επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Τον πρώην αντιεισαγγελέα Γιάννη Διώτη επέλεξε η κυβέρνηση ως διάδοχο του Γιάννη Καπελέρη στην κεφαλή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο Γ. Διώτης είχε αναλάβει το 1998 την εποπτεία των ερευνών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com