Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Moody’s: Υποβάθμιση Credit Agricole και Societe Generale λόγω Ελλάδας

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο εκ των μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών, της Credit Agricole και της Societe Generale, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εξαιτίας της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος.



Πιο συγκεκριμένα η Moody’s έριξε την αξιολόγησή της Societe Generale από το Aa2 στο Αa3 διατηρώντας αρνητικές προοπτικές για την αξιολόγηση του μακροχρόνιου χρέους της. Η υποβάθμιση βασίστηκε στην επανεκτίμηση της βοήθειας που έχουν τη δυνατότητα να της χορηγήσουν κρατικοί φορείς σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.

Κατά μια βαθμίδα υποβαθμίστηκε και η Credit Agricole (στο Αa2 από το Aaα), απόφαση η οποία βασίσθηκε στην έκθεση της τράπεζας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Αντίθετα, ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σταθερό το βαθμό της BNP Paribas, η οποία έχει τεθεί υπό επιτήρηση με αρνητική προοπτική, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο της υποβάθμισης.

Η απόφαση της Moody's ήταν αναμενόμενη καθώς ο οίκος αξιολόγησης είχε ανακοινώσει στα μέσα Ιουνίου ότι είναι πιθανόν να υποβαθμίσει τις τρεις γαλλικές τράπεζες εξαιτίας της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος.

Δηλώσεις για την υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody's έκανε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, ο οποίος υποστήριξε ότι "Οι γαλλικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Έχουν αρκετά κεφαλαιακά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχομένως το ελληνικό χρέος" θεωρώντας ότι η διακίνηση φημών είναι υπεύθυνη για τον "πυρετό" που επικρατεί σήμερα στις αγορές.

Επίσης ο Ζαν Λεονετί υπενθύμισε ότι κατά τα τεστ αντοχής, "καμία γαλλική τράπεζα δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα και συγχρόνως λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν αρνητικές".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com