Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
2 νέα στοιχήματα για τόνωση εσόδων
ΕΡΧΟΝΤΑΙ τα πάνω κάτω στην αγορά: Ολες οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά με τη χρήση κάρτας, είτε αυτή είναι πιστωτική, είτε είναι χρεωστική.
Αν μάλιστα η αξία της συναλλαγής υπερβαίνει τα 500 ευρώ, τότε θα περνάει οπωσδήποτε μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Οσο για την πληρωμή του ΦΠΑ, θα αποσυνδεθεί από τη συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι το αντίτιμο για μια αγορά θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται με επιταγή (κατά κανόνα μεταχρονολογημένη), ενώ ο ΦΠΑ θα αποπληρώνεται υποχρεωτικά άμεσα μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Οι αλλαγές στη διαδικασία είσπραξης του ΦΠΑ αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, κάτι που έχει φανεί και από τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Η συλλογή προτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί ενόψει και της κατάθεσης του νέου φορολογικού νόμου και οι αρμόδιες επιτροπές βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Οι προτάσεις που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος είναι:
*Η αποσύνδεση της πληρωμής του ΦΠΑ από την πληρωμή της συναλλαγής. Μεγάλο μέρος της «μαύρης τρύπας» στο σκέλος των εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα ο ΦΠΑ αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η αξία της συναλλαγής. Δηλαδή, ο λιανέμπορος αγοράζει προϊόντα από τον προμηθευτή του και του εκδίδει μια επιταγή, η διάρκεια της οποίας μπορεί να φτάνει τους εννέα ή τους 12 μήνες. Η επιταγή ενσωματώνει και τον ΦΠΑ. Ετσι, ο προμηθευτής δεν μπορεί να πληρώσει και εμφανίζεται εκτεθειμένος έναντι της εφορίας.
Τι προτείνεται; Οτι ο λιανέμπορος -ο οποίος στο κάτω κάτω έχει εισπράξει σε μετρητά τον ΦΠΑ από τον τελικό καταναλωτή- θα οφείλει να καταβάλλει τον φόρο σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή ώστε αυτός με τη σειρά του να μπορεί να πληρώσει τόσο τον ΦΠΑ των δικών του προμηθευτών (π.χ. των προμηθευτών πρώτων υλών) όσο και τον ΦΠΑ που οφείλει στο κράτος. Τμήμα της πρότασης ήταν το Δημόσιο να έχει το δικαίωμα να προεισπράττει ένα κομμάτι του ΦΠΑ που του αναλογεί (π.χ. το 25%) μέσω της διαδικασίας της προκαταβολής.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα ρευστότητας που μαστίζει την ελληνική αγορά. Ακόμη και στην «ήπια» μορφή του (δηλαδή τον διαχωρισμό της πληρωμής του ΦΠΑ από την πληρωμή της συναλλαγής) το μέτρο θα προκαλέσει αναστάτωση (τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες) καθώς ουσιαστικά θα επιβάλλει στις επιχειρήσεις να καταβάλλουν περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων τους τοις μετρητοίς. Αυτό μπορεί σε έναν βαθμό να ξεπεραστεί με την προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ.
Μπορεί για παράδειγμα ο αγοραστής να καταθέτει τον ΦΠΑ στον τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή του έως και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα από τη διενέργεια της συναλλαγής.
*Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρότασή του όλες οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται με τη χρήση καρτών (πιστωτική, χρεωστική ή φοροκάρτα) προκειμένου να αφήνουν ένα ηλεκτρονικό «στίγμα» στις ελεγκτικές αρχές. Στην Καραγεώργη Σερβίας επεξεργάζονται διάφορα σενάρια ως προς το πώς θα γίνει η ηλεκτρονική καταγραφή των συναλλαγών. Το επικρατέστερο προβλέπει ότι για να αναγνωριστεί μια απόδειξη (σ.σ.: υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων σε ένα ποσοστό του εισοδήματος προκειμένου να μην πληρώνουμε επιπλέον φόρο) πρέπει υποχρεωτικά να έχει περάσει μέσα από τη φοροκάρτα.
Είναι τμήμα του ευρύτερου σχεδίου που έχει εξαγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το οποίο προβλέπει ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, τύπου πόθεν έσχες, στις οποίες οι Ελληνες θα καλούνται να αποδείξουν αν το εισόδημά τους διατέθηκε για κατανάλωση, επένδυση ή αποταμίευση.
*Το ισχύον σύστημα προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ (ακόμη και οι αγορές που πραγματοποιούν απλοί καταναλωτές) πρέπει υποχρεωτικά να εξοφλούνται με πιστωτική κάρτα, τραπεζική επιταγή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό το όριο πρέπει να μειωθεί στα 1.500 ευρώ από τις αρχές του 2012. Προγραμματίζεται το όριο αυτό να μην ισχύσει ποτέ και να αντικατασταθεί από το χαμηλότερο επίπεδο των 500 ευρώ. Κάτι τέτοιο θα στείλει ένα μεγάλο κομμάτι των συναλλαγών να διεκπεραιώνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος και θα επιτρέψει στον φοροελεγκτικό μηχανισμό να εντοπίσει αν έχει γίνει απόκρυψη ΦΠΑ.
Αντίστοιχες μειώσεις εξετάζονται και στο όριο των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, που πρέπει να διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών. Σήμερα το όριο αυτό είναι 3.000 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα 1.000 ευρώ.