Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
Στο ευρώ λέμε «ναι», στο κούρεμα «όχι»
Αρνητικοί εμφανίζονται οι Έλληνες στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ζητά συνεργασία των πολιτικών κομμάτων και εκφράζει την επιθυμία να παραμείνει η χώρα μας στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής», την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.
Αρνητικά δέχτηκε η ελληνική κοινή γνώμη (σε ποσοστό 58,9%) τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας, σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research. Το 21% των πολιτών μάλιστα, δήλωσε απαισιοδοξία και φόβο για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, το 20,8% ανησυχία, το 19,7% οργή και μόλις το 16,9 ελπίδα.
Το 48,8% αιτιολογεί την άρνησή του επειδή πιστεύει όι οι αποφάσεις περιορίζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας, ενώ ένα ποσοστό 29,8% τις θεωρεί δυσάρεστες αλλά αναγκαίες για να ξαναγίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.
Πάντως το 72,5% των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ζητά την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μόνο το 19,5% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.
Υπέρ της ψήφισης από την Βουλή της νέας δανειακής συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, τάσσεται το 75,6% των Ελλήνων, ενώ στην ερώτηση αν είναι προτιμότερο ένα δημοψήφισμα για την έγκριση, θετικά απαντά το 54,2% έναντι του 40% που προτιμά να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Στην ερώτηση «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», το 26,5% είναι αναποφάσιστο, το 22,2% απαντάει ΝΔ, το 14,7% ΠΑΣΟΚ, το 9,1% ΚΚΕ, το 6,3% ΛΑΟΣ, το 5,1% ΣΥΡΙΖΑ, το 4,2% ΔΗΜΑΡ.
Όσον αφορά στη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων, αυτήν την ζητά το 55,2%, ενώ το 37,3% θέλει άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Σύγχυση επικρατεί στην κοινή γνώμη σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα, σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ως πρωθυπουργό μιας τέτοιας κυβέρνησης, η πλειοψηφία προτιμά τον Λ. Παπαδήμο, δεύτερο τον Αντ. Σαμαρά, ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου και έπειτα οι Φ. Κουβέλης. Αλ. Παπαδόπουλος, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής, Ευ. Βενιζέλος, κλπ.
Τέλος, όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας βρίσκεται για πρώτη φορά στην έκτη θέση, με τον Φ. Κουβέλη στην πρώτη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη δεύτερη. Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην τέταρτη βρίσκεται η Λ. Κανέλλη και στην πέμπτη θέση ο Αλ. Παπαδόπουλος.
Η δημοσκόπηση της Κάπα Research έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα1.009 ατόμων, ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών, πανελλαδικά, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.