Nέους περιορισμούς στις ΑΠΕ, με κατάθεση εγγυητικών επιστολών για τη σύνδεση με το δίκτυο, την καταβολή ετήσιου τέλους από τους κατόχους αδειών παραγωγής, αλλά και νέους όρους για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, προβλέπει το νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις Θεμάτων ΑΠΕ», που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή από το τέλος ΕΡΤ των ναών και των... τάφων, καθώς και μετρητών ηλεκτρισμού όταν η μέση μηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τις 20 KWh.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι το ξεκαθάρισμα των αδειών που παραμένουν ανενεργές δεσμεύοντας χώρο στα ηλεκτρικά δίκτυα, η αντιμετώπιση του παραεμπορίου και ο εξορθολογισμός της αγοράς. «Αποτελεί συνέχεια των μέτρων που έχουν λειφθεί για την εξάλειψη όχι μόνον των ελλειμμάτων, αλλά και των χρόνιων στρεβλώσεων που δημιούργησαν προβλήματα στην αξιοποίηση των ΑΠΕ» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέρεγειας Μάκης Παπαγεωργίου.
Τι προβλέπει το ν/ς
Το νομοσχέδιο, προβλέπει μεταξύ άλλων:
Κατάθεση εγγυητικής επιστολής με την υποβολή αιτήματος για την οριστική προσφορά σύνδεσης στο δίκτυο, ύψους 120.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος ως και 1 ΜW, 70.000 ευρώ από 1 MW ως 10MW, 40.000 ευρώ από 10 MW ως και 100 MW και 20.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος > 100 MW.
Το αίτημα πρέπει να συνοδεύεται με επιστολή ενδιαφέροντος πιστωτικού ιδρύματος για τη χρηματοδότηση του έργου.
Η εγγυητική αφορά και αιτήματα που εκκρεμούν. Αν δεν προσκομιστεί εντός επτά μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, τότε η προσφορά σύνδεσης που είχε χορηγηθεί λήγει αυτοδικαίως.
Οι κάτοχοι αδειών παραγωγής ΑΠΕ πρέπει να καταβάλουν στον ΛΑΓΗΕ ετησίως 1.500 ευρώ/ MW, εφόσον έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την έκδοση της άδειας παραγωγής και δεν έχει λειτουργήσει ο σταθμός. Με την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού η υποχρέωση παύει να υφίσταται. Για τις άδειες που εκδόθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, η υποχρέωση αφορά τις άδειες για τις οποίες έχουν παρέλθει πέντε χρόνια.
Μικρές Ανεμογεννήτριες, ισχύος ως 50 kW σε γήπεδα, οικόπεδα και κτίρια: Η εγκατάστασή τους γίνεται αποκλειστικά στο πλαίσιο Ειδικού Προγράμματος, που καταρτίζεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, με βάση τη δυνατότητα απορρόφησης του δικτύου, την ασφάλεια κ.λπ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα ρυθμίσεις για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, τα λατομεία, τα δίκτυα φυσικού αερίου κ.λπ.