Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Οι προτάσεις για το φορολογικό

Αποδέχεται ως βάση συζήτησης η Δημοκρατική Αριστερά την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο τονίζει πως υπάρχουν αρκετά προς διαπραγμάτευση σημεία.





Αποτιμώντας την πρόταση η ΔΗΜΑΡ αναφέρει πως με τον νέο τρόπο υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης για μισθωτούς και συνταξιούχους μετατοπίζεται το φορολογικό βάρος, "από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των οικογενειών με παιδιά".

Στα θετικά της πρότασης η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει πως παρά την τυπική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το πραγματικό αφορολόγητο αυξάνεται από 5.000 ευρώ στα 9.000 ευρώ. Ωστόσο το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού σημειώνει και πέντε σημεία που τα θεωρεί αρνητικά. Σε αυτά περιλαμβάνεται όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η έλλειψη επαρκών μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ το νομοσχέδιο "χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων (εισοδήματα από μισθωτή εργασία, από ενοίκια, από επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ο.κ.). Αυτό αφενός δημιουργεί υψηλότερες επιβαρύνσεις για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, αφετέρου ευνοεί σκανδαλωδώς τα πολύ μεγάλα εισοδήματα".

Η Δημοκρατική Αριστερά, χαρακτηρίζει επαχθή την φορολογική αντιμετώπιση των ελευθέρων επαγγελματιών – κυρίως όσων ήταν συνεπείς και ειλικρινείς ως προς τη δήλωση των πραγματικών τους εισοδημάτων, ενώ προσθέτει ότι "η αντιμετώπιση των επαγγελματιών ως Νομικά Πρόσωπα δημιουργεί δυνητικά προβλήματα ως προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής".

Το τέταρτο σημείο στο οποίο διαφωνεί η Δημοκρατική Αριστερά έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά καθώς όπως αναφέρει το νομοσχέδιο "δεν λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των παιδιών στον υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης του νοικοκυριού".

Τα στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου που εξέτασαν την νέα πρόταση του οικονομικού επιτελείου εντοπίζουν επίσης ασθενή αναπτυξιακή διάσταση στο νομοσχέδιο και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: "Η αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων σε περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης από 20% σε 26% αποτελεί συνταγή περαιτέρω ενίσχυσης της ύφεσης".

Αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου

Η Δημοκρατική Αριστερά πάντως δεν παραβλέπει τις καθυστερήσεις για την κατάθεση της πρότασης και σημειώνει ότι αυτές δημιουργούν χρονικούς περιορισμούς τους οποίους χαρακτηρίζει "απαράδεκτους" καθώς όπως τονίζεται δεν μπορεί να γίνει σε βάθος συζήτηση σοβαρών ζητημάτων του νέου φορολογικού.

Το κόμμα της Αριστεράς κάνει επίσης λόγο για "αλλαγές της τελευταίας στιγμής, παλινωδίες και συστηματικές διαρροές" από το υπουργείο Οικονομικών, που προκαλούν τόσο ουσιαστικά προβλήματα αλλά και πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης.

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ δημοσιοποιεί και τις προτάσεις της ως προς το φορολογικό τονίζοντας την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός νομοθετικού πλαισίου μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλά και ενός "πλέγματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής".

Στην ανακοίνωση με τις θέσεις του κόμματος, υπογραμμίζονται οι τρεις βασικές αρχές – κατά τη ΔΗΜΑΡ - για τη φορολογία των φυσικών προσώπων οι οποίες είναι οι εξής:

•Καμία φορολόγηση σε εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. (5.951 ευρώ / άτομο ή 12.497 ευρώ / οικογένεια με 2 παιδιά)

•Συνεισφορά των πολιτών στα φορολογικά βάρη αναλόγων των δυνατοτήτων τους.

•Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτων πηγής προέλευσης, βάσει μιας ενιαίας κλίμακας.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει επίσης την αύξηση "του ποσού της αυτόματης απομείωσης του φόρου κατά 200 ευρώ / παιδί” και εξηγεί πως με βάση αυτό το σενάριο “η μείωση φόρου για κάποιον-α με εισόδημα π.χ. 20.000 ευρώ θα είναι 1.850 ευρώ εάν δεν έχει παιδιά, 2.050 ευρώ εάν έχει ένα παιδί, 2.250 ευρώ εάν έχει δύο παιδιά κοκ. Το επιπλέον ποσό της απομείωσης θα αποκλιμακώνεται μετά τα €40.000 με τρόπο ανάλογο της αυτόματης απομείωσης φόρου".

Στα θέματα που θα βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου η Δημοκρατική Αριστερά ζητά να μπει η επανεξέταση των δαπανών, που μείωναν τη φορολογική επιβάρυνση όπως αυτές της υγείας, της μίσθωσης κύριας κατοικίας και κατοικίας παιδιών που σπουδάζουν αλλά και της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Ως προς τη φορολόγηση των αγροτών η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει να γίνει με βάση την κλίμακα φυσικών προσώπων, ενώ σε ο,τι έχει να κάνει με την τήρηση βιβλίων από τις αγροτικές επιχειρήσεις προτείνεται "να ισχύει για αυτές ο,τι ισχύει για το σύνολο των επιχειρήσεων (βάσει του Κ.Β.Σ.). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υποχρέωση τήρησης βιβλίων σήμερα θα είχαν όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 5.000 ευρώ".

Η ΔΗΜΑΡ ζητά επίσης ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση για όσους έχουν αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα είτε με μείωση του εισοδήματος που θα φορολογείται είτε με την αύξηση της αυτόματης απομείωσης φόρου.

Στο πλαίσιο των προτάσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς περιλαμβάνεται και το αίτημα για φορολόγηση ως φυσικών προσώπων των ελευθέρων επαγγελματιών και όσων διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία "Β" κατηγορίας.

Ολοκληρώνοντας το πλαίσιο των προτάσεών της η ΔΗΜΑΡ θέτει τους τρεις στόχους που πρέπει να έχει το σύστημα φορολόγησης των Νομικών Προσώπων, οι οποίοι είναι οι εξής:

•Ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης της φορολογίας

•Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

•Απλοποίηση του συστήματος φορολόγησης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com