Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Αυξήσεις από 3% στα ασφάλιστρα των ΙΧ

Νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, που θα ξεκινούν με αφετηρία το 3% για φέτος, δρομολογεί η επιβολή επιπλέον εισφοράς στις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη του ελλειμματικού Επικουρικού Κεφαλαίου.





Η πραγματική επιβάρυνση για τις εταιρείες από την αύξηση κατά 1% και συνολικά 6% στο τέλος προς το Επικουρικό Κεφάλαιο, επειδή με τον νέο νόμο επιβάλλεται επί του καθαρού ασφαλίστρου, αλλά και επί των δικαιωμάτων των συμβολαίων, δημιουργεί ένα κόστος της τάξης του 5,7%, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κοινοποίησε χθες την εγκύκλιο της αύξησης του τέλους, και αυτό σε μια στιγμή που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η παραγωγή στον κλάδο είναι μειωμένη κατά 17% στο 11μηνο του προηγούμενου έτους και το σύνολο των ασφαλειών είναι αρνητικό -11,5%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα ανασφάλιστα οχήματα -που μοιάζουν με κινητές βόμβες- υπερβαίνουν τα 1.700.000.

Τα στελέχη της αγοράς σημειώνουν στην «Ε» ότι καλούνται να καλύπτουν ένα έλλειμμα το οποίο δημιούργησαν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, μεταφέροντας τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αυτών στο Επικουρικό.

Τα ελλείμματα του Επικουρικού Κεφαλαίου ξεκίνησαν να δημιουργούνται σταδιακά από το 1995, καθώς από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 36 ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών που ασκούσαν τον Κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων και οι οποίες έχουν τεθεί σε εκκαθάριση.

Σε συνέχεια αυτών των ανακλήσεων, το Επικουρικό Κεφάλαιο «έχει εισπράξει» συνολικά μόλις 51 εκατ. ευρώ έναντι του συνόλου της ασφαλιστικής τοποθέτησης, η οποία ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ των εταιρειών των οποίων η άδεια ανακλήθηκε. Το Επικουρικό έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ βαρύνεται με επιπλέον εκκρεμείς αποζημιώσεις 600 εκατ. ευρώ.

Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι στο παρελθόν υπήρξε έλλειμμα εποπτείας, σημειώνουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, με αποτέλεσμα σήμερα ο φορέας αυτός να αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας προκειμένου να αποζημιώσει δικαιούχους για ζημίες που έχουν υποστεί από οχήματα που ήταν ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές εταιρείες που ανακλήθηκε η άδειά τους.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com