Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, θεωρώντας ικανοποιητική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καθώς και ότι έχουν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευσή της.




Από το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η σχετική με την Ελλάδα συζήτηση κράτησε περίπου 10 λεπτά και είχε σχεδόν τυπικό χαρακτήρα, ενώ το γενικότερο κλίμα ήταν μάλλον θετικό για το ελληνικό ζήτημα.

O Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ φεύγει, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχεται.

Στο Eurogroup προεδρεύει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του ευρωπαϊκού οργάνου. Στη θέση του αναμένεται να εκλεγεί ο ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιέρεν Ντάισελμπλουμ εξελέγη επισήμως σήμερα πρόεδρος του Eurogroup, όπως ανακοίνωσαν υψηλόβαθμες πηγές στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 17, που συνεδρίαζαν σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα, επέλεξαν τον Ντάισελμπλουμ στην κεφαλή του σημαίνοντος οργάνου για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης.

Ο Ντάισελμπλουμ εξελέγη «παρά μία ψήφο ομοφώνως», ανακοίνωσε, ο εκπρόσωπος του Eurogroup Γκι Σουλέρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο νέος δήλωσε σήμερα στους συναδέλφους του πως φιλοδοξεί να μεταφέρει τις αποφάσεις και τη δράση της Ευρωομάδας από την απλή αντιμετώπιση των κρίσεων σε πιο μακρόπνοες πολιτικές για την αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και στην αναθέρμανση της ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή βλέπει αναβάθμιση του νέου ρόλου του.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com