Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

«Οχι» για Βενιζέλο - Παπανδρέου - Παπαδήμο Μόνος ο Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική

Στις 2 και 30 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Με βάση τα αποτελέσματα η Βουλή αποφάσισε με 265 ψήφους υπέρ της πρότασης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ την παραπομπή μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.






Για τον Γ.Παπακωνσταντίνου ψήφισαν 294 βουλευτές. Βρέθηκαν 286 έγκυρα ψηφοδέλτια, 5 άκυρα και 3 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:

Πρόταση παραπομπής 1 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): 265 ΝΑΙ 6 ΟΧΙ 3 ΠΑΡΩΝ
Πρόταση παραπομπής 2 (ΣΥΡΙΖΑ) : 129 ΝΑΙ 26 ΟΧΙ 4 ΠΑΡΩΝ
Πρόταση παραπομπής 3 (ΑΝΕΛ-ΧΑ): 110 ΝΑΙ 28 ΟΧΙ 3 ΠΑΡΩΝ

Για τον Ευ.Βενιζέλο ψήφισαν 225 βουλευτές. Βρέθηκαν 154 έγκυρα, 15 άκυρα και 56 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:


Πρόταση παραπομπής 1 (ΣΥΡΙΖΑ): 124 ΝΑΙ 24 ΟΧΙ 2 ΠΑΡΩΝ
Πρόταση παραπομπής 2 (ΑΝΕΛ-ΧΑ): 104 ΝΑΙ 23 ΟΧΙ 1 ΠΑΡΩΝ


Για τον Γ.Παπανδρέου ψήφισαν 224 βουλευτές. Βρέθηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:

Πρόταση παραπομπής (ΑΝΕΛ-ΧΑ ): 80 ΝΑΙ 19 ΟΧΙ 8 ΠΑΡΩΝ


Για τον Λ.Παπαδήμο ψήφισαν 221 βουλευτές. Βρέθηκαν 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά. Το αποτέλεσμα είχε ως εξής:

Πρόταση παραπομπής (ΑΝΕΛ-ΧΑ): 63 ΝΑΙ 34 ΟΧΙ 6 ΠΑΡΩΝ

Το επόμενο βήμα είναι η άμεση συγκρότηση της επιτροπής που θα αποτελείται από 15 μέλη και η οποία υποχρεούται να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 88 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες έναντι 37 που ψήφισαν μόνο στη μία όπως ήταν η "γραμμή" του κόμματος. Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή των βουλευτών που επέλεξαν να ψηφίσουν μονάχα σε μία κάλπη - την πρώτη που αφορούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για τους εξής βουλευτές: Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρ. Λαζαρίδης, Πύρρος Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Α. Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Θάνος Μωραίτης, Ιωάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Γκόκας, Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Μπούρας, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γιάννης Καράμπελας, Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Κουτσούκος, Γεωργία Μπατσαρά, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. σε μία μόνο κάλπη είχε δικαίωμα να πάει) Σταύρος Καλογιάννης, 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιάννης Βρούτσης, Παναγιώτης Ρήγας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κέλλας, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Αθανάσιος Νάκος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τσουμάνης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ιωάννης Δριβελέγκας Κωστής Μουσουρούλης, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας ψήφισε μόνο στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «νύχτα ντροπής» για το ελληνικό κοινοβούλιο, για μεθοδεύσεις και εκβιασμούς κατά της δημοκρατίας και των βουλευτών. Είπε πάντως πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα και ευχήθηκε "καλό ξημέρωμα".

Χάος στο παρά πέντε

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης κήρυξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα οτην επανέναρξη της συνεδρίασης η οποία είχε διακοπεί για μια τουλάχιστον ώρα καθώς προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και την αντιπολίτευση σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Το θέμα που προέκυψε την τελευταία στιγμή αφορούσε το αν τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν αναλυτικά τις κατηγορίες ανά πρόσωπο για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι βουλευτές.

Ο Δ.Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια, όπου για κάθε πρόταση να υπάρχουν τα προτεινόμενα αδικήματα για κάθε πρόταση, ώστε να έχουν ευχέρεια επιλογής οι βουλευτές.

«Η άποψη ότι τα ψηφοδέλτια δεν αθροίζονται μπορεί να οδηγήσει σε φιάσκο» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Β.Μεϊμαράκης, διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Με την επανέναρξη της συνεδρίασης, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε στους βουλευτές ότι το ψηφοδέλτιο που είχε διανεμηθεί είναι το σωστό και ότι ήταν άδικος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος toy KKE Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Πως ψήφισαν οι βουλευτές

Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει να ψηφίσει για παράδειγμα την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα προσέρχεται στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και θα ρίχνει το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορεί να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στο τέλος όμως, θα αθροίζονται οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Θα αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο. Αντίστοιχος θα είναι ο υπολογισμός και στην περίπτωση που ένας βουλευτής δηλώσει «όχι» ή «παρών» για την παραπομπή.

Νωρίτερα ανέκυψε θέμα με την συμπληρωματική αναφορά των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση που έφτασε στη Βουλή λίγες ώρες πριν από τη λήξη της συζήτησης.


Ενταση και διαξιφισμοί

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ στην Ολομέλεια της Βουλής με αποκορύφωμα την «μονομαχία» Βενιζέλου-ΣΥΡΙΖΑ.
Για πολιτική σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία διερεύνησης ευθυνών γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μίλησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρότεινε τελικώς να στηθούν 4 κάλπες, μία ανά πρόσωπο.

«Τέσσερις κάλπες για να προχωράμε και να τελειώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Ναι», για την αναζήτηση της αλήθειας, διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Για θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για 3 ψηφοφορίες και 7 κάλπες η οποία είναι διδακτική για όλους μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. O ίδιος έκανε σαφές ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα παραστούν και στις 4 κάλπες, προτρέποντας να καταστεί το ίδιο υποχρεωτικό για όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Συμφωνήθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή ταυτόχρονης μυστικής ψηφοφορίας, με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, με τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα, όπως επίσης και λευκά ψηφοδέλτια, ανακοίνωσε τελικώς ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Δεν υπήρξε μεθόδευση εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών και αυτό αποδείχθηκε με την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου και είναι πλήγμα όταν διατυπώνονται αξιολογήσεις περί μεθοδεύσεων», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο μεταξύ, με υπόμνημα στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

Στη συνέχεια οι εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησαν να διατυπώνουν από το βήμα της Βουλής το σκεπτικό των προτάσεών τους.

"Αν γινόταν γνωστό ότι διαθέταμε στοιχεία τα οποία είχαν αποκτηθεί παράνομα, η υπόθεση θα μπορούσε να τιναχτεί στον αέρα", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε την κίνηση Βενιζέλου «θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες», που όπως είπε, «είναι διδακτική για όλους μας». «Ο κ. Βενιζέλος εκ μέσω λυσσώδους επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την πρόταση που υποβάλλαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων», σημείωσε, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση για τέσσερις κάλπες και ζητώντας διασφάλιση ότι οι βουλευτές θα προσέρχονται υποχρεωτικά και στις τέσσερις κάλπες «και ας ρίχνουν ό,τι θέλουν μέσα», όπως είπε.

«Αν αποδειχθεί ότι η βουλή συγκάλυψε, θα έχουμε όλοι ευθύνες», διαμήνυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, το απόγευμα της Πέμπτης, εν αναμονή των ψηφοφοριών για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει λευκό για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, ξεκαθάρισε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Tης απόφασης του κόμματός του να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου υπεραμύνθηκε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.



"Μονομαχία" Βενιζέλου-Τσίπρα

Στις κατηγορίες του σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για «ρεσάλτο» με επιλεγμένο στόχο το ΠΑΣΟΚ και τη διάλυσή του, μέσω «χτυπήματος» στον πρόεδρο του κόμματος, επανήλθε το βράδυ στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην παρέμβασή του το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή. Συμφώνησε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ότι στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Ευ. Βενιζέλο τόνισε ότι ευθύνη για το που έφτασε η χώρα έχουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την εξουσία.

«Μας είπε για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη βία για να καλύψει τους έρωτες που κατέληξαν σε γάμο με τη διαπλοκή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας στις αιχμές του κ. Βενιζέλο για συναντήσεις με εφοπλιστές που δεν γνωστοποιεί στο Τύπο, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι τους συναντά και τους ζητά να πληρώσουν φόρους γιατί η κοινωνία στενάζει.

«Μας έλεγαν για κρίση και χρεοκοπία και πλήρωνε ο μέσος Έλληνας. Την ίδια ώρα κρατούσαν στα συρτάρια τα στικάκια με τους φοροφυγάδες.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διαπλεκόμενη χρεοκοπία «μια συμμορία διαπλοκής και διαφθοράς» αλλά και για «τρίγωνο της αμαρτίας τραπεζοκρατίας και μιντιαρχίας» που στηρίζουν με πάθος το μνημόνιο.

«Θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι με ρεσάλτο αλλά δημοκρατικά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας ενώ επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι δίνει σανίδα σωτηρίας στον κ. Βενιζέλο.

«Είναι ιερό άβατο οι λογαριασμοί και οι σκελετοί στις ντουλάπες σας και αγωνιάτε μην αποκαλυφθούν. Σκελετοί σκανδάλων με παρονομαστή την συγκάλυψη και την ατιμωρησία. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που δίνουμε για τη στάση του πρωθυπουργού που πάλι απουσιάζει και παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα του κ. Βενιζέλου», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, συμπληρωματική αναφορά του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος με επισυναπτόμενα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, η Βουλή τα παρέλαβε μόλις τώρα και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες τα κόμματα να έχουν άμεση πρόσβαση να δουν τι περιέχει και πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν στην συζήτηση.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com