Μία πασίγνωστη φαρμακοβιομηχανία και μία φαρμακευτική εταιρεία της Γερμανίας ερευνώνται από τις γερμανικές και ελληνικές αρχές, καθώς συμμετείχαν στο «κόλπο γκρόσο» που στήθηκε σε συνεργασία με Ελληνες φαρμακοποιούς και ιατρούς τα τελευταία χρόνια, με σκοπό από τη μία την εξαγωγή πανάκριβων φαρμάκων από τη χώρα μας στο εξωτερικό και από την άλλη την προώθηση δικών τους φαρμάκων μέσω κατευθυνόμενης συνταγογράφησης στην ελληνική αγορά.
Για τους εμπλεκόμενους τουλάχιστον 103 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και άλλους 50 φαρμακοποιούς είχαν στηθεί «ταμεία» από τις δύο γερμανικές εταιρείες φαρμάκων. Αυτές μέσω άλλων εταιρειών «μαϊμούδων» που στήθηκαν στη χώρα μας φρόντιζαν να «αιμοδοτούν» μέσω εμβασμάτων τους συμμετέχοντες στο κόλπο.
Τα στέλναν έξω
Η πρώτη περίπτωση αφορά 50 φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακεία στην Αθήνα, στην Κέρκυρα, στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο να προωθούν και να εξάγουν σε συγκεκριμένη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία πανάκριβα εγχώρια φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά και οφθαλμολογικά, χρησιμοποιώντας ως μεσάζοντα μια εταιρεία -που ήδη εντοπίστηκε- με έδρα τα δυτικά προάστια της Αττικής. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανιζόταν στα χαρτιά, όπως προέκυψε έπειτα από έλεγχο του ΣΔΟΕ, ως μεταφορική αλλά έργο της είχε την τιμολόγηση και την εξαγωγή στη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία των πανάκριβων εγχώριας παρασκευής φαρμάκων, που της διέθεταν με τη «σέσουλα» ελληνικά φαρμακεία. Ηδη εντοπίστηκαν δύο φαρμακεία στην Αθήνα, στα οποία ο εξαγωγικός τους τζίρος έφθασε τα 5 εκατ. ευρώ και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ από το ΣΔΟΕ.
Στο «κόλπο γκρόσο» βασικό ρόλο έπαιζαν οι συνταγές ιατρών, στις οποίες ανέγραφαν τη χορήγηση σε ασθενείς τους που πάσχουν από καρκίνο δύο έως τριών πανάκριβων φαρμάκων (αξίας έως 1.000 ευρώ το ένα), αλλά οι ενδιαφερόμενοι ελάμβαναν τελικώς μόνο το ένα.
Τα υπόλοιπα δύο παρέμεναν προς εξαγωγή σε αποθήκη του φαρμακείου. Μάλιστα οι εμπλεκόμενοι φαρμακοποιοί φρόντιζαν τα κουπόνια των φαρμάκων να επικολλούνται στις συνταγές των ασθενών, ώστε να λαμβάνουν και το ποσοστό τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη συνέχεια, τα πανάκριβα φάρμακα που δεν διέθεταν στους ασθενείς αναλάμβανε φορτηγό της «μεταφορικής- μαϊμού» εταιρείας να τα μεταφέρει σε δική της αποθήκη, αφού πρώτα τα τιμολογούσε. Επόμενο στάδιο ήταν η εξαγωγή τους στη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία, αναλαμβάνοντας παράλληλα η ίδια τις πληρωμές των φαρμακοποιών, παρακρατώντας βέβαια και προμήθειες για την ίδια.
Οι πληρωμές στους φαρμακοποιούς γίνονταν μέσω καταθέσεων σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, που είχαν ανοιχθεί ειδικά για τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις- μίζες. Στο κύκλωμα φέρεται ότι εμπλέκονται και ιατροί, που φρόντιζαν να συνταγογραφούν για τους ασθενείς τους επιπλέον κάθε φορά φάρμακα, ώστε αυτοί να λαμβάνουν κάποια από αυτά για τη θεραπεία τους, αποφεύγοντας έτσι να κινήσουν την προσοχή τρίτων αλλά και το ενδεχόμενο τυχόν καταγγελιών.
Στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι ο εξαγωγικός τζίρος των εμπλεκόμενων φαρμακοποιών ίσως ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο στα δύο φαρμακεία που εντοπίστηκαν και επιβλήθηκαν πρόστιμα η αξία των πανάκριβων φαρμάκων που εξήγαγαν στη Γερμανία φθάνει τα 5 εκατ. ευρώ.
Τα «έπιαναν» γιατροί
Πριν από λίγες ημέρες οι γερμανικές αρχές ενημέρωσαν το ΣΔΟΕ, αφού έλαβαν καταθέσεις στη Γερμανία ότι τουλάχιστον 103 έλληνες ιατροί φέρεται να χρηματοδοτούνταν μέσω εμβασμάτων από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία, με σκοπό τη συστηματική προώθηση και διάθεση στην ελληνική αγορά των δικών της παραγόμενων φαρμάκων. Με εισαγγελική του παραγγελία ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζητεί να ανοίξουν οι λογαριασμοί των συγκεκριμένων ιατρών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παθολόγοι, ουρολόγοι και γαστρεντερολόγοι, ώστε να εντοπιστούν «κρυφά» εμβάσματα κυρίως μικρής χρηματικής αξίας, που ελάμβαναν απευθείας από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία ή μέσω παρένθετων εταιρειών της. Τα ποσά που κατετίθεντο κάθε φορά κυμαίνονταν από 1.000 έως 5.000 ευρώ και αποτελούσαν την προμήθεια των ιατρών για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση των φαρμάκων της βιομηχανίας, ενώ η έρευνα θα επεκταθεί και σε τυχόν δωρεάν ταξίδια, που απολάμβαναν ως «δώρα» οι συγκεκριμένοι ιατροί από την εταιρεία. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και στη Γερμανία, καθώς το δίκτυο της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας φαίνεται πως είχε επεκταθεί και σε αρκετές βαλκανικές και ασιατικές χώρες και για το λόγο αυτό λειτουργούσε παραταμείο, το οποίο αναλάμβανε τις πληρωμές σε όσους ιατρούς ή άλλους τρίτους βοηθούσαν στην προώθηση των φαρμάκων τους.