Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Φορολογικά, ενοίκια, απολύσεις

Ταχύτατη εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων με οικονομικό αντικείμενο που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ. Θα προσδιορίζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα στο Διοικητικό Εφετείο μέσα σε 3 μήνες από την κατάθεση του δικογράφου.






Ειδική πρόβλεψη υπάρχει, και για τη γρήγορη εκδίκαση μισθωτικών διαφορών σχετικά με το ύψος των ενοικίων. Από εδώ και στο εξής, αγωγές πολιτών με αίτημα την αναπροσαρμογή του ενοικίου θα συζητούνται ταχύτατα, μέσα σε 45 ημέρες. Αν αναβληθεί η συζήτηση, προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός 30 ημερών. Σήμερα η καθυστέρηση στην εκδίκαση σχετικών υποθέσεων έχει δυσμενείς συνέπειες για το μισθωτή, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η αδυναμία του να καταβάλει το μίσθωμα οδηγεί στην αποβολή του.

**Εισάγονται προστατευτικές διατάξεις για όσους απολύονται από την εργασία τους. Ο εργαζόμενος που απολύεται θα μπορεί με ασφαλιστικά μέτρα να διεκδικήσει την προσωρινή επιστροφή στην εργασία του, μέχρι τα δικαστήρια να εκδώσουν οριστική απόφαση επί της αγωγής. Η ρύθμιση, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών: «Ο εργαζόμενος, εφ' όσον το δικαστήριο κρίνει ότι απαιτείται να διαταχθεί το ασφαλιστικό μέτρο, διατηρεί προσωρινά τη θέση εργασίας και δεν αποξενώνεται από το χώρο της εργασίας του. Ο εργοδότης δεν κινδυνεύει να κληθεί να πληρώσει δυσβάσταχτους μισθούς υπερημερίας, χωρίς να έχει ωφεληθεί τουλάχιστον την εργασία που αντιστοιχεί σ' αυτούς». Επιπροσθέτως, «προάγεται και το δημοσιονομικό συμφέρον του κράτους, έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα στο έλλειμμα, αφού ο προσωρινά απασχολούμενος θα σταματήσει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας».

**Καταργούνται οι διατάξεις που ορίζουν συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης για ηθική βλάβη λόγω προσβολής της προσωπικότητας από δημοσιεύματα στον Τύπο και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com