Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ειδικός εισαγγελέας, «καμπάνες» σε χρήμα

Με στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν τη θεσμοθέτηση του εισαγγελέα εγκλημάτων της διαφθοράς, την επίσπευση των δικών για κρατικούς λειτουργούς που παρανομούν αλλά και χρηματικές καμπάνες για τους δωροδοκούμενους δημόσιους υπαλλήλους, απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης στα εκτεταμένα φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.





Στο πλαίσιο αυτό:

**Οι Εισαγγελίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αποκτούν εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς, που θα ορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και θα καθοδηγεί, εποπτεύει, συντονίζει και διευθύνει σε προδικαστικό επίπεδο όλους τους υπαλλήλους που διενεργούν ανακριτικές πράξεις και σχηματίζουν ποινικές δικογραφίες για τα κάθε είδους εγκλήματα διαφθοράς. Επίσης, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας και θα υποβάλλει προτάσεις για αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Ο νέος θεσμός υπογορεύτηκε από την ανάγκη αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των κρουσμάτων διαφθοράς, που έχουν ως πολύπλευρες συνέπειες τη δημιουργία εισοδηματικής ανισότητας στον πληθυσμό, την υπονόμευση της αναλογικότητας του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των επενδύσεων.

**Η εισαγγελική έρευνα, ανάκριση και δίκη για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενέχονται γιατροί, υπάλληλοι σε πολεοδομίες, εφορίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ., θα γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, όπως συμβαίνει ήδη και στις περιπτώσεις των πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων. Το αργότερο μέχρι έξι μήνες θα κλείνει η δικογραφία και ο κατηγορούμενος θα παραπέμπεται αμέσως σε δίκη.

Η επιτάχυνση των ανακριτικών διαδικασιών κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η τελευταία ετήσια έκθεση (2011) του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επιβεβαιώνει την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που πλήττει το κράτος δικαίου, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, ενώ στερεί πόρους από τη χώρα και αμαυρώνει την εικόνα της.

**Επιβάλλεται υποχρεωτικά χρηματική ποινή σε όσους συλλαμβάνονται να δωροδοκούνται, που θα είναι 50πλάσια του ποσού που εισέπραξαν από την παράνομη συναλλαγή.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com