Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Morgan Stanley: Έρχονται καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία

Η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει ελαχιστοποιηθεί από το καλοκαίρι, αναφέρει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Αυτό αποτελεί έναν παράγοντα-κλειδί για την οικονομική σταθεροποίηση, σημειώνει και καταγράφει μια σειρά θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία.





Όπως αναφέρει, η «προσωρινή» επίσημη στήριξη προς την Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «ημιμόνιμη». Ενώ το πλαίσιο είναι διαφορετικό, τα λόγια του επιφανούς οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν «δεν υπάρχει τίποτα μονιμότερο από ένα προσωρινό κυβερνητικό πρόγραμμα» φαίνεται να ταιριάζουν στην περίσταση.

Η Morgan Stanley καταγράφει μεγαλύτερη προσήλωση στη διατήρηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, εάν η χώρα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα. Πολλά μεταβατικά μέτρα στήριξης έχουν ήδη παραταθεί, ενώ αναμένονται και άλλα, σημειώνει.

Εν τω μεταξύ, δεν έχει αρχίσει ακόμα η ανάκαμψη, όμως τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τις οικονομικές δραστηριότητες αρχίζουν να γίνονται λιγότερο άσχημα, καθώς οι αναταράξεις που έπληξαν την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για έξοδο της χώρας από το ευρώ, αρχίζουν να υποχωρούν.

Ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για κλείσιμο του χάσματος ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας πως καθώς τα εργασιακά κόστη αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο, το κίνητρο για την Ελλάδα να εξέλθει της ευρωζώνης για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω πιο αδύναμης τιμής συναλλάγματος δεν υφίσταται πλέον.

Παράλληλα, η χώρα έχει σχεδόν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η Morgan Stanley αναμένει η Ελλάδα να επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα και να το διατηρήσει από εκεί και ύστερα. Εκτιμά, μάλιστα, πως σταδιακά θα αυξηθεί σε άνω του 3% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα ρίσκα για τη χώρα, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως ο τρικομματικός συνασπισμός φαίνεται πως αποδυναμώνεται, ενώ η δυσαρέσκεια παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Μια πιο περιορισμένη πολιτική ή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ικανότητα ή στη θέληση της κυβέρνησης να παραμείνει στην πορεία της, αναφέρει.

Πάντως, η Morgan Stanley παραμένει long σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και αναμένει οι αποδόσεις τους να διαμορφωθούν στο 9% μεσοπρόθεσμα και αυτό σημαίνει πως η τιμή θα ανέβει πάνω από τα 51 ευρωλεπτά. Ωστόσο, διατηρεί την επιφυλακτική της στάση σε ό,τι αφορά πιθανά ρίσκα τους επόμενους μήνες. Σημειώνει πως το warrant ανάπτυξης που περιλαμβάνουν τα ομόλογα προσφέρει κάποια αξία, όμως βρίσκει λιγότερο ελκυστικό τον λόγο ρίσκου/ανταπόδοσης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com