Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σταθερή η κάθοδος των τιμών ακινήτων και το 2013

Η καθοδική πορεία των τιμών στην αγορά ακινήτων θα διατηρηθεί και το 2013, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος. Η περαιτέρω υποχώρηση της αξίας των ακινήτων θα τροφοδοτηθεί από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και από το γεγονός ότι οι όροι χρηματοδότησης έγιναν πιο αυστηροί από τις εμπορικές τράπεζες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος.





Ακόμη διαπιστώνονται τέσσερα εμπόδια για την ανάκαμψη της ελληνικής κτηματαγοράς. Ανάμεσα σε αυτά είναι η συνεχής αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας, το υψηλό κόστος συναλλαγών με τις υποχρεωτικές επιβαρύνσεις κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων και η συνεχιζόμενη αστάθεια του φορολογικού πλαισίου.

Η πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό το 2012. Το ποσοστό υποχώρησης ανήλθε σε 11,7%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν 13,2% σε σύγκριση με πρόπερσι. Η μείωση των τιμών στα νεόδμητα διαμερίσματα διαμορφώθηκε στο 11,8% και η αντίστοιχη μείωση στα παλαιά ακίνητα ήταν στο 11,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Στην περιοχή της Αθήνας οι τιμές έπεσαν 13,1% και 14,7% στη Θεσσαλονίκη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 12,9%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι τιμές των σπιτιών εμφάνισαν διπλάσιο ποσοστό πτώσης σε σχέση με την ποσοστιαία πτώση του 2011 σε σύγκριση με το 2010. Το ενθαρρυντικό στοιχείο της κτηματαγοράς είναι όμως ότι αυξήθηκαν οι συναλλαγές, δηλαδή οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 9.500 το τέταρτο τρίμηνο του 2012 έναντι 5.400 που ήταν το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Ετσι καταγράφηκε ενίσχυση κατά 15,4% επί των συναλλαγών στα ακίνητα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι η άνοδος των συναλλαγών ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων μεγάλων εμπορικών τραπεζών, με σκοπό την επανεκτίμηση σημαντικού μέρους των οικιστικών ακινήτων τους.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com