«Κυνήγι» των ανασφάλιστων αυτοκίνητων, προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο «Επενδυτικά Εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο που έχει άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο είτε βρίσκεται εν κινήσει, είτε είναι σταματημένο, είτε ακόμη εάν είναι χαλασμένο.
Σε περίπτωση κυκλοφορίας του οχήματος, χωρίς την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη θα επιβάλλονται ως κυρώσεις η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οδηγού και οι πινακίδες για 10 ημέρες. Εάν το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα από όχημα θα υπάρχει επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και εάν υπάρχει υποτροπή για τρία χρόνια. Για να επιστραφούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας ύστερα απ' αυτό το διάστημα θα απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.
1.000 ευρω
Eπίσης θα υπάρχει χρηματικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται από την αστυνομική αρχή, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο νέος νόμος στον εντοπισμό των τυχών ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων. Αυτό θα γίνεται με την ταυτοποίηση και διασταύρωση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων από τα υπουργεία Ανάπτυξης- Μεταφορών και των αρχείων οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή υπουργείου που νομιμοποιείται να εκδίδει άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
Σε περίπτωση που από τη ζεύξη των στοιχείων αποκαλυφθεί ανασφάλιστο όχημα, θα καλείται ο ιδιοκτήτης του με επιστολή να ασφαλιστεί μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών από την παραλαβή της. Στην περίπτωση μη εμφάνισης ή μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη, η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει τα στοιχεία του στην αστυνομική αρχή διαμονής του ιδιοκτήτη του οχήματος για την επιβολή των κυρώσεων. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα δύο φορές τον χρόνο ύστερα και από αίτηση του Επικουρικού Κεφαλαίου.