Μαζί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη διώκεται και το... άλλοθί του. Η συμπληρωματική ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης για τις αναθέσεις έργων ύψους μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ αφορά και τα μέλη νομαρχιακών επιτροπών που ψήφιζαν υπέρ των σχετικών αποφάσεων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα περισσότερων από 35 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων είναι ο αδελφός του Π. Ψωμιάδη, Διονύσης, στελέχη και υπάλληλοι της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Κατηγορούμενοι είναι επίσης οι νομαρχιακοί σύμβουλοι-μέλη των νομαρχιακών επιτροπών και η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ενέκριναν την κατάτμηση των έργων, σε «45άρια», τη χρονική περίοδο 2006 - 2009. Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αξίας έως 45.000 ευρω δίνονταν με απ' ευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννα Κατσή άσκησε συμπλήρωματική ποινική δίωξη για:
Κακουργηματική «απιστία στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα από κοινού και κατ' εξακολούθηση», με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών Δημοσίου, εις βάρος πρώην στελεχών και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
«Ηθική αυτουργία στην απιστία» εις βάρος των αδελφών Ψωμιάδη και του πρώην γ. γραμματέα της Νομαρχίας, Δημήτρη Λευκόπουλου, που υπέγραφαν τις σχετικές πιστώσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.
«Ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία της απιστίας» στους εργολάβους που ανέλαβαν να εκτελέσουν τα έργα.
«Ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ' εξακολούθηση», σε βαθμό κακουργήματος, στους υπαλλήλους που ενέκριναν την πρόοδο των έργων , εξέδιδαν πιστοποιητικά για την παραλαβή και την εκτέλεσή τους.
«Ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση» για τους αδελφούς Ψωμιάδη και «ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία της ψευδούς βεβαίωσης» για τους εργολάβους.
Για «άμεση συνέργεια στην απιστία» διώκονται και τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών, 10 νομαρχιακοί σύμβουλοι που ψήφιζαν υπέρ των συγκεκριμένων αποφάσεων, καθώς επίσης και η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που γνωμοδοτούσε για τη νομιμότητα της κατάτμησης των έργων.
Πριν από ένα χρόνο ο εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας άσκησε την πρώτη ποινική δίωξη εις βάρος 23 ατόμων για 340 έργα που επέφεραν ζημία ύψους 4 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Στο κάδρο των κατηγορουμένων ήταν ο τότε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, που βρισκόταν σε αργία λόγω προγενέστερης καταδίκης του, και ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης, τότε αναπληρωτής περιφερειάρχης, οι οποίοι διώκονταν για «ψευδή βεβαίωση» και «απλή συνέργεια» στην «απιστία» που φέρονται ότι τέλεσαν διευθυντές, τμηματάρχες και εργοδηγοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης, από το 2006 έως το 2009.
Στη δικογραφία αναφερόταν ότι με την ιδιότητα του νομάρχη ο πρώτος και του αντινομάρχη ο δεύτερος βεβαίωσαν ψευδώς πράξεις για δήθεν εκτελέσεις τμηματικών εργασιών από τους αναδόχους 23 έργων που δεν έγιναν ποτέ, σύμφωνα με τις καταθέσεις τμηματαρχών και υπαλλήλων της Νομαρχίας, αλλά πληρώθηκαν με το ποσό 1.030.320 ευρώ.
Οι αδελφοί Ψωμιάδη και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι φέρονται ότι παρέβησαν την υπουργική απόφαση που ορίζει ότι κάθε χρόνο επιτρέπεται η ανάθεση με πρόχειρο διαγωνισμό ενός μόνο έργου ύψους μέχρι 45.000 ευρώ σε κάθε ειδικό φορέα.
Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι προχώρησαν στην κατάτμηση έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με υψηλούς προϋπολογισμούς, σε εργολαβίες των 45 χιλιάδων ευρώ και η ανάθεσή τους έγινε με τις παρακάτω μεθόδους:
- Με την έγκριση συγκεκριμένων έργων, υψηλών προϋπολογισμών, για τα οποία αντί να συνταχθούν αντίστοιχες μελέτες και να δημοπρατηθούν κανονικά, εκτελέστηκαν ως «45άρια» και αυτοτελή έργα, με πρόχειρους διαγωνισμούς.
- Παρά τις μεγάλες εκπτώσεις (25-40%) που παρέχονται έπειτα από ανοιχτές δημοπρασίες, συντάχθηκαν μελέτες των 45 χιλιάδων ευρώ και ανατέθηκαν με πρόχειρους διαγωνισμούς στους ίδιους εργολάβους με εκπτώσεις 2-4%, εργολαβίες που το φυσικό τους αντικείμενο ήταν μέρος του δημοπρατηθέντος έργου ή συμπληρωματικό αυτού.
Από την έρευνα προέκυψε ακόμη ότι έγιναν παραβάσεις που, εκτός από την οικονομική, προκάλεσαν και περιβαλλοντική ζημία, επειδή τα εν λόγω έργα κατασκευάστηκαν, πληρώθηκαν και παρελήφθησαν από τη Νομαρχία χωρίς να συνταχθούν-εγκριθούν οι προβλεπόμενες και απαιτούμενες επί μέρους τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ στην επίβλεψη των έργων εμπλέκονται εργοδηγοί και ιδιώτες μηχανικοί που εμφανίζονταν ως υπάλληλοι της Νομαρχίας.
«Ολα έγιναν με αποφάσεις εγκεκριμένες από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή, το νομαρχιακό συμβούλιο, τη διορισμένη περιφέρεια και το Ελεγκτικό Συμβούλιο - δέχτηκαν την κατάτμηση των έργων. Αρα όλες οι πράξεις μας στηρίζονται στις γνωμοδοτήσεις κρατικών οργάνων. Ο,τι έκαναν οι άλλες νομαρχίες κάναμε και εμείς» υποστήριξε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά την πρώτη ποινική δίωξη.
Ο εισαγγελέας παρήγγειλε νέα προκαταρκτική εξέταση και για τα μέλη της αρμόδιας νομαρχικής επιτροπής που ενέκρινε τα έργα ζητώντας από τον οικονομικό επιθεωρητή Αγγελο Καράκαρη να εξακριβώσει αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «απλής συνέργειας στην απιστία» και οποιαδήποτε άλλη αυτεπαγγέλτως διωκόμενη πράξη. Οι εμπλεκόμενοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της διοίκησης και της αντιπολίτευσης κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί, ως ύποπτοι, για τα 340 έργα συνολικής αξίας 15.300.000 ευρώ που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.