Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που παραλίγο να εκλεγεί και πρωθυπουργός το 1996, εισέπραξε την πρώτη του καταδίκη, ενώ ακόμα δύο σε βάρος του δικογραφίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1968 αποτέλεσε την αρχή μιας μακριάς και -καθώς φαίνεται- με άδοξο τέλος πολιτικής καριέρας.
Το όνομά του περιλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1981 και μέχρι το 2004 διετέλεσε μεταξύ άλλων υπουργός Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και Δημόσιας Τάξης. Το 1996 δε έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού και ισοψήφισε με τον Κ. Σημίτη, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου λόγω προβλημάτων υγείας.
Λίγα χρόνια μετά την έξοδό του από την ενεργό πολιτική σκηνή, ξεκίνησε και η εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη. Στις αρχές του 2011, η αρμόδια επιτροπή που εξέταζε την υπόθεση δωροδοκιών της Siemens καταλήγει -σύμφωνα με το πόρισμά της- και στο όνομά του.
Στις 11 Απριλίου του 2011, ο πρώην υπουργός διαγράφεται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και ένα χρόνο αργότερα εκδίδεται σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Το αδίκημα που τον βαραίνει είναι ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Σήμερα ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού προσωρινά κρατούμενος και από χθες καταδικασθείς, αναμένοντας τις εξελίξεις και στις υπόλοιπες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του.
Η πρώτη υπόθεση αφορά σε «μίζες» που φέρεται ότι εισέπραξε κατά την περίοδο που διατελούσε υπουργός Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να επιλέξει συγκεκριμένα όπλα κατά την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ηδη έχει εκδοθεί η σχετική εισαγγελική πρόταση, με την οποία ζητείται η παραπομπή του σε δίκη, και αναμένεται η έκδοση σχετικού βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών. Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, συνέστησε εγκληματική οργάνωση με σκοπό να αποκρύπτει χρήματα από δωροδοκίες - συγκεκριμένα, δημιούργησε υπεράκτιες εταιρείες με πρόσωπα εμπιστοσύνης του, οι οποίοι ουσιαστικά «ξέπλεναν» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, στους ανακριτές διαφθοράς βρίσκεται ακόμα μία υπόθεση που τον εμπλέκει σε σειρά δωροδοκιών για εξοπλιστικά προγράμματα (TOR Μ1 και υποβρύχια) και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων.