Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «Αθηνά»: Ποιες σχολές κλείνουν, ποιες συγχωνεύονται

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο σχέδιο Αθηνά για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Βασική αλλαγή είναι η θέσπιση μεταβατικότητας για δέκα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά δεν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη έως ότου αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους, γεγονός που μειώνει τις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών.





Από το τελικό σχέδιο, προκύπτει μείωση κατά 4% στον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ -λόγω της μείωσης των τμημάτων- ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός διδασκόντων.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν τα Νέα, τα τμήματα που σύμφωνα με την αρχική πρόταση επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 ήταν 386 (249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ), ενώ στην τελική πρόταση θα είναι κατά δύο λιγότερα, ήτοι 384 (250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ).

Με τις τροποποιήσεις στο σχέδιο Αθηνά μπαίνει νυστέρι στις αναγκαστικές μετακινήσεις φοιτητών, των οποίων το τμήμα άλλαζε έδρα στη βάση της αρχικής πρότασης. Ο αριθμός των φοιτητών σε αυτά τα τμήματα είναι 31.250 άτομα. Ο πραγματικός αριθμός μετακινήσεων, όμως, υπολογίζοντας τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και αυτών που επέστρεφαν στις οικογενειακές τους εστίες, δεν ξεπερνούσε το 60% του συνολικού αριθμού, άρα 15.000 - 18.000 άτομα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μετακίνηση σημαντικού αριθμού φοιτητών.

Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη, μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα, που θα προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα του σχεδίου «Αθηνά».

Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που έχουν επέλθει στο σχέδιο Αθηνά είναι η μη συγχώνευση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει τα ακόλουθα:

· Το μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψηφίους οι οποίοι θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 θα περιλαμβάνει συνολικά 384 τμήματα ΑΕΙ. Σήμερα, τα ιδρυθέντα Τμήματα είναι 534 εκ των οποίων στο περυσινό μηχανογραφικό είχαν συμπεριληφθεί τα 481. Με την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, καταργούνται συνολικά 150 τμήματα ή 97 σε σχέση με το περυσινό μηχανογραφικό δελτίο. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με τις στρατιωτικές σχολές, τις εκκλησιαστικές ακαδημίες και τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, ο συνολικός αριθμός των τμημάτων στο μηχανογραφικό θα είναι 518.

· Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι από τις συγχωνεύσεις τμημάτων θα προκύψει μείωση κατά 4% στον συνολικό αριθμό εισακτέων την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014. Ειδικά σε ό, τι αφορά στη γενική σειρά όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των υποψηφίων ημερησίων Ενιαίων Λυκείων, το υπουργείο εκτιμά ότι θα διατεθούν 46.675 θέσεις. Πέρυσι, είχαν εισαχθεί στη γενική σειρά 51.485 υποψήφιοι με αποτέλεσμα να χάνονται 1.810 θέσεις.

· Εικοσιοκτώ τμήματα, τα οποία με βάση τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να απορροφηθούν από άλλα, τελικά θα παραμείνουν στην έδρα τους. Ωστόσο, από την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 και στο εξής δεν θα έχουν εισακτέους ώστε να κλείσουν οριστικά από το 2018. Με την ρύθμιση αυτή, επιδιώκεται να περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών που θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη.

· «Κερδισμένο» βγαίνει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το οποίο, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, «έχανε» τμήματα υπέρ του ΤΕΙ Σερρών. Το ίδιο συμβαίνει και με το ΤΕΙ Πάτρας, τμήματα του οποίου επρόκειτο να απορροφηθούν από το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στον αντίποδα, επιπλέον τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας συγχωνεύονται, ενώ ένα τμήμα «γλιτώνει» από την κατάργηση.

Οι αντιδράσεις, πάντως, για το σχέδιο «Αθηνά» συνεχίζονται. Χθες, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε στα Προπύλαια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση συγχώνευσης των πέντε Φιλολογιών σε ένα Τμήμα Ξένων Γλωσσών.

Παράλληλα, χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πρότεινε την απορρόφηση των τμημάτων μηχανικών των ΤΕΙ από τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας με δραστική μείωση των εισακτέων. Σήμερα, η χώρα μας με 11.262.000 κατοίκους διαθέτει 110.000 μηχανικούς, δηλαδή ποσοστό 0,98% του πληθυσμού της, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 0,48%. Αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται υψηλή ανεργία και υποαπασχόληση στον κλάδο.

Για να δείτε την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας μπείτε στην εξής διεύθυνση:

http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130305_telikh_protash_athhna.pdf

 
website counter
friend finderplentyoffish.com