Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013
«Παράθυρο» Γεωργιάδη για απολύσεις γιατρών
Υπό... απόλυση θα βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ με την ένταξη τους σε καθεστώς κινητικότητας. Από αυτούς, θα «διασωθούν» όσοι είναι χρήσιμοι στον νέο ενιαίο φορέα που θα δημιουργηθεί και εφόσον «περάσουν» την αξιολόγηση.
Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «κάθε αξιολόγηση σημαίνει ενδεχομένως απολύσεις για κάποιους, οι οποίοι κρίνεται ότι δε χρειάζονται για αυτή τη δουλειά». Πρόσθεσε δε ότι «στη χώρα μας για να γίνουμε επιτέλους ένα κράτος που θα λειτουργεί σωστά, θα πρέπει όλοι να αξιολογούμαστε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτό».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα δημιουργηθεί μια ενιαία, δημοσίου χαρακτήρα δομή παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κάλεσε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ «να καταθέσουν τις προτάσεις τους». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «τα συστήματα δεν τα φτιάχνουμε για να ικανοποιήσουμε κλαδικά αιτήματα του ενός ή του άλλου, αλλά όλα αυτά υπάρχουν για την ωφέλεια του ελληνικού λαού».
Αναφορικά με την κινητικότητα των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι γίνεται «γιατί πρέπει να υπάρξει μια διοικητική μεταβολή μεταξύ του διαχωρισμού του κλάδου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστού και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για «διοικητική συνένωση και όχι κλείσιμο μονάδων», είπε, σημειώνοντας ότι «η όποια διοικητική μεταβολή γίνει, θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κλείσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ ούτε για ένα 24ωρο».
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς του του ΕΟΠΥΥ (έχουν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου) να μην απεργήσουν «αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη που έχουν και εκείνοι έναντι των πολιτών». Και επανέλαβε ότι «κάθε αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις. Κάθε αξιολόγηση σημαίνει ενδεχομένως απολύσεις για κάποιους, οι οποίοι κρίνεται ότι δεν χρειάζονται γι' αυτή τη δουλειά».
Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις, ενώ συγκροτείται και πανυγειονομικό μέτωπο κατά της κινητικότητας. Χθες μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων για την έναρξη διαλόγου για την Υγεία. Στόχος του ΠΙΣ «είναι η διακοπή των παρενεργειών που παρουσιάζονται στην παροχή περίθαλψης των ασφαλισμένων πολιτών και την παροχή υπηρεσιών των λειτουργών ιατρών».
Τροπολογίες
Στο μεταξύ, εξοικονόμηση περίπου 480 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκύψει από τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων που προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας (κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή). Ειδικότερα, προβλέπεται μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 50% με τη λήξη της πατέντας τους ή τη διαμόρφωση στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., αν είναι κάτω του 50% της αρχικής τιμής.
Επίσης, ορίζεται ως η μέγιστη τιμή των γενοσήμων στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς. Επιπλέον, τα φαρμακεία απαλλάσσονται από rebate (υποχρεωτική επιστροφή του ποσού υπέρβασης) για τα φάρμακα που έχουν κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω από την τιμή αναφοράς και όταν το 70% σε όγκο των φαρμάκων που διατέθηκαν ή το 50% σε αξία είναι φάρμακα με κόστος ημερήσιας θεραπείας μικρότερο από την τιμή αναφοράς.
Στην ίδια τροπολογία καθιερώνονται κίνητρα για τους επικουρικούς γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.