Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013
«Ναι» από πέντε κόμματα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΑΣ
Η προσπάθεια για τη διάσωση της αμυντικής βιομηχανίας ένωσε στη Βουλή πέντε κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συμφώνησαν επίσης η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη λύση πέραν της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας. Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο, δεν ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, αν και ξεκαθάρισαν ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει την παραγωγική της λειτουργία και να αναπτυχθεί.
Τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την ΕΑΣ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα αποτυπώνει η ομιλία της αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, η οποία είπε ότι «σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε μήνυμα ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένα ζήτημα που ενώνει και δεν διχάζει». Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο αγκάθι την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, «αγκάθι» που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας προκλήθηκε αρκετές φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει τη Βουλή ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο που αντιπαραθέτει η κυβέρνηση στις αξιώσεις της τρόικας. Η απάντηση που έδωσε είναι ότι η κυβέρνηση ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο για τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ, σχέδιο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να είναι συμβατό με τους κανόνες του Ανταγωνισμού. «Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η εταιρεία μπορεί να είναι βιώσιμη. Πρέπει να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το μικρότερο δυνατό πρόστιμο και γι΄ αυτό, τονίζω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλα όσα κάνουμε και λέμε εδώ μέσα. Η πρότασή μας απαντά στο ζήτημα της χρηματοδότησης, για να μπορέσει να πάρει ξανά μπροστά η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και να συνεχίσει απαλλαγμένη από όλα τα βάρη της» είπε η κ. Γεννηματά. Ειδικότερα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι στόχος είναι να στηριχθεί η εταιρεία στο μεταβατικό στάδιο, για να συνεχίσουν οι γραμμές παραγωγής, για να πάρουν κάποια από τα χρήματα οι εργαζόμενοι και για να καλυφθούν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα κόμματα που ψήφισαν την ΠΝΠ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρεί ότι απαιτείται ολοκληρωμένη λύση, εκτίμησε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται σε θετική κατεύθυνση και έτσι ψήφισε «υπέρ». Ταυτόχρονα όμως, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας από τον νόμο στον οποίο στηρίχθηκε ο «βίαιος θάνατος» της ΕΡΤ. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει, επίσης, οι αμυντικές βιομηχανίες να μην υποχρεούνται σε προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας έως το τέλος του 2014. Για το ίδιο χρονικό διάστημα να γίνει αναστολή είσπραξης ποινικών ρητρών. Να θεσπιστεί το ακατάσχετο των πληρωμών που αναλογούν σε οφειλόμενους μισθούς και να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος του συνόλου της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.
«Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται απέναντι από τη διαδικασία του ελέγχου από τη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση» εξήγησε η κ. Γεννηματά τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση απορρίπτει την τροπολογία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα, επικίνδυνη.
«Δεν ξεδιπλώνετε το σχέδιο βιωσιμότητας, της κυβέρνησης, για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία μήπως υπάρξει ξαφνικός θάνατος για την ΕΑΣ. «Απορώ όταν μας λέτε να είμαστε προσεκτικοί. Μα σε τι σας έχουμε εμποδίσει; Ίσα ίσα που είμαστε πολύ προσεκτικοί και κατ΄ επανάληψη σας έχουμε ρωτήσει ποιο είναι το σχέδιό σας; Τι διαπραγματεύεστε ακριβώς;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και πρόσθεσε: «Να ζήσουν τα ΕΑΣ. Μαζί σας. Αλλά δεν γνωρίζουμε τι διαπραγματευόμαστε. Αντίθετα, άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει "κάνω αγώνα, στις 4.000 απολύσεις να περιληφθούν και οι απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας". Μα πείτε μας, έτσι είστε ενιαία κυβέρνηση»;
«Ορθή λύση είναι η εν λειτουργία εξυγίανση των ΕΑΣ» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σαλτούρος προσθέτοντας ότι, αναμφισβήτητα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος αξιοποίησε τη συζήτηση, προκειμένου να ζητήσει «να κατεβούν κάποιοι από τα καλάμια και άλλοι από τα κάγκελα και να βάλουν πλάτη στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και για να βγούμε γρηγορότερα από την κρίση». Σχολιάζοντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή που είχε ως αποτέλεσμα να παραλάβει το ΠΑΣΟΚ 25 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα από την κυβέρνηση Καραμανλή.
«Είναι πολύ θετικό που συμφωνούν πέντε κόμματα» εξέφρασε την ικανοποίησή του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη επέκρινε τον χαρακτήρα της ομιλίας του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου και τις αναφορές του στον ευρωστρατό όπως και στο ευαίσθητο θέμα του Κυπριακού. Χαρακτήρισε, επίσης, αναληθείς τους ισχυρισμούς ότι «η κυβέρνηση παρακάμπτει τη Βουλή με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» αλλά και την «προπαγάνδα ότι με ΠΝΠ καταλύεται το Πολίτευμα» επικαλούμενη το παράδειγμα της σημερινής πολύωρης συζήτησης στη Βουλή.
Υπέρ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τάχθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις παθογένειες που παρήγαγαν τα χρέη και τα ελλείμματα στην εταιρεία. «Θεωρούμε ότι πρέπει, όμως, να δοθεί στην ΕΑΣ Α.Ε. ο απαραίτητος χρόνος για να μπορέσει η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της και να εξετάσουμε ξανά το θέμα αυτό μετά από δύο χρόνια» είπε η βουλευτής. «Η αναδιοργάνωση των ΕΑΣ, από το 2010 και μετά, έχει προχωρήσει αρκετά και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το βάλουμε δυνατά στις διαπραγματεύσεις. Η αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να μπει στις μυλόπετρες της τρόικας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.
Μοναδική λύση είναι ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας που θα συνδεθεί μάλιστα με τα ναυπηγεία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή είναι η μόνη που θα επιτρέψει στην αμυντική βιομηχανία να επιβιώσει. «Είναι γνωστή η θέση μας με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κανείς βέβαια δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση με το περιεχόμενο της. Αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά» είπε ο κ. Παφίλης και αποκάλυψε: «Σκεφτόμαστε να προτείνουμε παράταση του χρόνου για τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά αν οδηγηθούν σε ξεπούλημα τότε κάτι τέτοιο θα ευνοούσε τον αγοραστή». Ο κ. Παφίλης κατήγγειλε, επίσης, ότι ακολουθείται πολιτική για τη συρρίκνωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως είπε, το σχέδιο που έχει δρομολογηθεί προβλέπει τη συγκέντρωση των βιομηχανιών στον βορρά και, ταυτόχρονα, γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις
Τα κόμματα που διαφώνησαν
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Γαβριήλ Αβραμίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το πολίτευμα, από Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε βασίλειο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο ίδιο κλίμα με τον αρχηγό του κόμματός του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς είπε ότι υπάρχουν ευθύνες για όσους είχαν την ευθύνη της Διοίκησης αλλά και την πολιτική ευθύνη για τα ελλείμματα της αμυντικής βιομηχανίας. Χαρακτήρισε, επίσης, έγκλημα που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, η ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ.
Από τη Χρυσή Αυγή, ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος είπε ότι σκοπίμως δεν υλοποιούνται επενδυτικά προγράμματα ύψους 33 εκατ. ευρώ, τα οποία αν προχωρούσαν, θα μετέτρεπαν σε βιώσιμη την αμυντική βιομηχανία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης πρότεινε, για την εξυγίανση των ΕΑΣ να αξιοποιηθούν επ΄ωφελεία τα οικόπεδα που δεν έχουν σχέση με τις παραγωγικές διαδικασίες, να προχωρήσουν οι παραγωγικές δραστηριότητες που έχουν μπλοκάρει, να ρευστοποιηθούν άμεσα οι απαιτήσεις από Ιράκ και να προχωρήσει άμεσα η πώληση των αποθεμάτων που έχει κατασκευάσει η εταιρεία.
Οι τροπολογίες
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το τέλος πλόων και παραμονής, στα σκάφη αναψυχής. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, με τους προηγούμενους φόρους στα σκάφη αναψυχής δεν συγκεντρώθηκαν σημαντικά έσοδα. «Είναι ζήτημα να μαζεύτηκαν 200.000 ευρώ» είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι εξαιρούνται από την τροπολογία οι βάρκες μέχρι 7 μέτρα, που είναι η βάρκα της οικογένειας, είναι το φθηνό μέσο αναψυχής και το τέλος αυξάνεται από εκεί και μετά, ανάλογα με τα μέτρα του σκάφους. Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επικαλέστηκε εκτιμήσεις που δείχνουν ότι, αν το τέλος εισπραχθεί σωστά και λειτουργήσουν οι μηχανισμοί είσπραξης, θα υπάρξει ετήσιο έσοδο ύψους 20 εκατ. ευρώ. Εξήγησε ακόμα, ότι η διάταξη ψηφίζεται τώρα, προκειμένου το τέλος αυτό να ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και να είναι δυνατή η πληρωμή του, ηλεκτρονικά. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα για τα σκάφη αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης και το κίνητρο παραμονής σκαφών αναψυχής για ελλιμενισμό, με μπόνους 50% μείωσης την επόμενη χρονιά και χαρακτήρισε τον φόρο, ανταγωνιστικό σε σχέση με τον διεθνή περίγυρο. Ανακοίνωσε, τέλος, ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, προκειμένου να δοθεί ώθηση στο yachting και να προσελκύσουμε σκάφη στις ελληνικές μαρίνες.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων. Με την τροπολογία, απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελείας τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί σε άλλο κράτος- μέλος της ΕΕ καθώς και τα ηλεκτροκίνητα.