Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013
Πως θα αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια
«Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει» στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Reuters και οι New York Times, σε άρθρο του Hugo Dixon με επίκεντρο τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NY, η κατάσταση στη χώρα μας δείχνει να αντιστρέφεται: «Η Ελλάδα ήταν παραπαίδι για το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών που προηγήθηκαν. Αλλά τους τελευταίους μήνες η πρόθεση έχει αλλάξει και οι ξένοι επενδυτές "ψαρεύουν" κυρίως τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η επικέντρωση στις τραπεζικές αξίες, μπορεί να δώσει δυνατότητες κερδών τόσο στη χώρα όσο και στις τράπεζες. «Οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τάση προκειμένου ''καθαρίσουν'' τους ισολογισμούς τους με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κράτος μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες. Και οι δύο θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία, όσο αυτή υφίσταται. Οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι κοντά στο να ''στρίψει τη γωνία'' μετά από χρόνια ύφεσης».
Υπάρχουν επίσης περιορισμένες ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις διεθνώς.
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η Αθήνα έχει μια εξαιρετική ευκαιρία για να «καθαρίσει» πλήρως τις τράπεζές της και να τις ιδιωτικοποιήσει.
«Αν και οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν τόσο τους ισολογισμούς τους όσο και την οικονομία, διαπιστώνει ο αρθρογράφος. Η κλασική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η λύση που ακολούθησαν η Ισπανία και η Ιρλανδία: η ίδρυση μιας bad bank».
Λύση η «Bad» Bank
«Η δημιουργία "bad" bank μπορεί να είναι η λύση για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, όμως, δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές», αναφέρει ο κ. Dixon και συμπληρώνει: «Μία είναι να πουλήσουν οι τράπεζες πακέτα δανείων σε vulture funds. Μια δεύτερη είναι να δημιουργηθούν επενδυτικά οχήματα ειδικού τύπου. Μία τρίτη είναι να ιδρύσει το ΤΧΣ μία bad bank η οποία, όμως, θα χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από ξένους επενδυτές». «Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια με γερό discount, ενδεχομένως στο ένα τέταρτο της ονομαστικής τους αξίας. Δεδομένου ότι έχουν πάρει προβλέψεις για το ήμισυ της ονομαστικής αξίας, οι απομειώσεις μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερες, ίσως στα 15 δισ. ευρώ. Και έτσι εγείρεται το μείζον ερώτημα: πού θα βρεθούν τα χρήματα; Υπάρχουν δύο απαντήσεις. Η πρώτη είναι με νέα κεφαλαιακή ένεση από το ΤΧΣ, που έχει ακόμη στη φαρέτρα του 11,3 δισ. ευρώ. Η δεύτερη είναι η πώληση μετοχών στην αγορά, ο δρόμος δηλαδή που επέλεξε η Eurobank».
«Εν τω μεταξύ, η Αθήνα (το Δημόσιο) πρέπει να προχωρήσει με την πώληση των μεριδίων της στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Τα πλεονεκτήματα είναι δύο: Πρώτον, θα αυξηθεί το free float. Δεύτερον, τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κλείσει το κενό χρηματοδότησης στο πρόγραμμα της Αθήνας».
[Είδαν Ντράγκι οι «4»]
Στη Φραγκφούρτη βρέθηκαν χθες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Παρόντες και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων αυστριακών, ισπανικών γαλλικών, ιρλανδικών και φινλανδικών τραπεζών. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η λειτουργία του μηχανισμού ελέγχου των ευρωπαϊκών τραπεζών και ο συμβουλευτικός ρόλος της ΕΚΤ που ξεκινάει από τον Νοέμβριο του 2014. Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες συζήτησαν για την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών με αιχμή το νέο επικείμενο γύρο των ασκήσεων προσομείωσης τα οποία ξεκινούν μέσα στον μήνα και θα διαρκέσουν για ένα χρόνο (στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη). Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι CEO των συστημικών τραπεζών κ. Τουρκολιάς (ΕΤΕ), Λεκκάκος (Πειραιώς), Ματζούνης (Alpha Bank) και Μεγάλου (Eurobank).