Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013
Γερνάει η ηπειρωτική Ελλάδα
Διαφορετικές τάσεις στον βαθμό γήρανσης του πληθυσμού σε ορεινούς και πεδινούς ή νησιωτικούς δήμους, καταγράφονται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ωστόσο, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη ότι σε μερικά χρόνια θα είμαστε «χώρα γερόντων».
Ερευνα που εκπόνησαν οι Μαρί-Νοέλ Ντικέν, αν. καθηγήτρια του Παν. Θεσσαλίας και η Στ. Κακλαμάνη, επίκουρη καθηγήτρια στο Παν. Κρήτης με βάση τα δεδομένα της απογραφής του 2001, δείχνει:
Ορεινοί δήμοι Κεντρική και Νότια Ελλάδα: Η ομάδα αυτή των 254 Καποδιστριακών δήμων εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα γήρανσης (28,9%), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο του συνόλου της περιφέρειας. Οι δήμοι αυτοί συγκεντρώνουν μόνον το 6,5% του συνολικού πληθυσμού. Σε 68 Καποδιστριακούς δήμους στην ορεινή ενδοχώρα (κυρίως στην Κεντρική Ελλάδα και την Ήπειρο) εμφανίζεται υψηλότερη γήρανση λόγω της συνεχούς φυγής του νεανικού πληθυσμού τους. Η δεύτερη ομάδα συγκεντρώνει 38 ορεινούς δήμους οι οποίοι βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, με εντονότερο ορεινό χαρακτήρα και σημαντικές ιστορικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (όπως ο Δ. Αγράφων στην Ευρυτανία, ο Δ. Πλαστήρα στην Καρδίτσα, ο Δ. Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία). Τέλος, η τρίτη ομάδα αποτελείται από 148 ορεινούς δήμους που γειτνιάζουν με τη θάλασσα (δήμους που εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο, στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Ελλάδας και στα μεγάλα νησιά). Ο συχνά έντονος νησιωτικός χαρακτήρας τους και το ηπιότερο κλίμα τους ευνοούν τηνσυγκράτηση ή και άφιξη ακόμη ατόμων τρίτης ηλικίας.
Περιοχές με συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα γήρανσης: Η δεύτερη αυτή ομάδα των 144 Καποδιστριακών δήμων -οι οποίοι κατά κανόνα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, κυρίως δε στην Αν. και Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη γήρανση σε σύγκριση με αυτήν της προηγούμενης ομάδας (19,1% έναντι 28,9%).
Διάσπαρτοι δήμοι και σε γειτνίαση: Η γήρανση κυμαίνεται σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα του μέσου όρου της περιφέρειας. Οι δήμοι αυτοί συγκεντρώνουν το 8,6% του πληθυσμού της χώρας το 2011.