Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Χρέος: Κέρδος 26 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση των δανείων

Μικρή θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου κατά 0,5% (ή 50 μονάδες βάσης) σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, οι οποίοι αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι χρειάζονται δραστικότερες παρεμβάσεις για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.




Το όφελος από το προωθούμενο “πακέτο” για τη χώρα μας, όπως εκτιμούν, θα είναι μόλις στα 26 δισ. ευρώ ή στο 14% του ΑΕΠ , ενώ χαρακτηρίζουν ως “στενόμυαλη προσέγγιση” να επικεντρώνεται κανείς στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ έως το 2022.

Βάσει των δεδομένων, τα διμερή δάνεια (52,9 δισ. ευρώ) και τα δάνεια από τον EFSF της Ελλάδας έχουν επιμηκυνθεί στα 17 και στα 30 χρόνια αντίστοιχα.
Σύμφωνα λοιπόν με την Deutsche Bank, δεδομένου ότι τα ελληνικά δάνεια έχουν ήδη επιμηκυνθεί και οι πληρωμές τόκων για το EFSF έχουν ήδη αναβληθεί για 10 χρόνια, μια περαιτέρω χαλάρωση των όρων είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2022. Μικρά είναι και τα περιθώρια για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, κυρίως για τα δάνεια του EFSF.
Επιπλέον, το επιτόκιο στα διμερή δάνεια, θα μπορούσε να μηδενιστεί επί του Euribor, από υψηλότερο κατά 50 μονάδες βάσης που είναι τώρα.
Έτσι, σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα το οικονομικό όφελος της παράτασης των προθεσμιών λήξης των δανείων του EFSF και των διμερών θα εξαρτηθεί από την πορεία της αύξησης του ΑΕΠ, καθώς και του επιτοκίου με το οποίο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια αυτά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Deutsche Βank εκτιμά ότι το όφελος από αυτά τα μέτρα θα είναι μόλις 26 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι το 2018 και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό στο 4,75% και μετά το 2018, ενώ το κόστος αναχρηματοδότησης, αν τα επίσημα δάνεια δεν είχαν παραταθεί, θα ήταν στο 5%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας είδαν το φως της δημοσιότητας χθες που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 κάτω από τις 600 μονάδες βάσης, με το Bloomberg να κάνει λόγο για επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ζώνη του ευρώ.

Ειδικότερα, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε για έβδομη ημέρα κατά 21 μονάδες βάσης στο 7,40%. Είχε μειωθεί προηγουμένως στο 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010 και ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φθάσει στο 44%.

Στη σχεδιαζόμενη για φέτος έξοδο της χώρας στις αγορές αναφέρθηκαν, στο μεταξύ, οι αναλυτές της Eurobank, οι οποίοι δεν θεωρούν ότι η επιστροφή στις αγορές μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού “αφού το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται πολλαπλάσιο του τρέχοντος κόστους εξυπηρέτησης των επισήμων δανείων”. Υποστήριξαν ακόμη ότι μια έκδοση ελληνικών ομολόγων θα είναι μικρή σε μέγεθος και σε διάρκεια και περισσότερο θα έχει ψυχολογικούς στόχους – θα αυξήσει δηλαδή την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία.

Τέλος, ανοιχτό για ακόμη μια φορά άφησε το ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. “Σε περίπτωση που η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, οι εταίροι της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επ' αυτού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα”, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com