Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Εταιρικά ομόλογα με επιτόκια κάτω του 4%, αν βγει η Ελλάδα στις αγορές

«Φθηνό» επιχειρηματικό δανεισμό μέσω εταιρικών ομολόγων «υπόσχεται» στις επιχειρήσεις η πιθανή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014 και αυτή είναι η επιδίωξη τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της κυβέρνησης.




Η επιδιωκόμενη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές δεν θα ωφελήσει μόνο το οικονομικό status της χώρας αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει και στη μείωση του κόστους χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν εταιρικά ομόλογα με επιτόκια ακόμη και κάτω του 4% στην περίπτωση που η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές γίνει με επιτόκια μέχρι 6%. Ήδη μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι όπως η Coca-Cola και η «Τιτάν» έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα με επιτόκια κάτω του 5% ( 4,5-4,75% αντίστοιχα).
Εταιρικά ομόλογα με επιτόκια κάτω του 4%, αν βγει η Ελλάδα στις αγορές

Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν τα εταιρικά ομόλογα μεγάλων ελληνικών ομίλων όπως των Ελληνικών Πετρελαίων ως εξαιρετικές ευκαιρίες, αφού πληρώνουν 8,75% κουπόνι ενώ ο κίνδυνος κατάπτωσης (default) που αναλαμβάνουν είναι εξαιρετικά χαμηλός. Εκμεταλλευόμενες τη γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και ειδικότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξέδωσαν έξι νέα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια του 2013, συνολικού ύψους 2,85 δισ. ευρώ.

Για την επόμενη διετία εκτιμάται ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να βγει στις αγορές, οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων θα πολλαπλασιαστούν. Ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο ετοιμάζονται άλλες δύο εκδόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ενώ οι ελληνικές τράπεζες βάζουν μέχρι στιγμής «πάγο» στις προθέσεις επιχειρήσεων καθώς αναμένουν τα αποτελέσματα των stress tests της BlackRock.

Οταν αυτά ανάψουν «πράσινο φως» οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν έντονα προς την κατεύθυνση της έκδοσης εταιρικών ομολόγων, αφού είναι μία άκρως προσοδοφόρα (με αποδόσεις της τάξης του 10% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας της έκδοσης) δραστηριότητα.

Οι νέες εκδόσεις θα γίνουν στα νέα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που θα επιτρέψει τους πόρους που αντλούν οι επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων, τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς σε πρόσφατη έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε τον Δείκτη Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων, ο οποίος αντανακλά τις τιμές δώδεκα βασικών εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από οκτώ ελληνικές εταιρείες.

Η εξέλιξη του δείκτη και η αντιπαραβολή του με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Απόδοσης (Bloom-berg EUR High Yield Corporate Bond Index) είναι ενδεικτική των εξελίξεων τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και για τη διάθεση των διεθνών επενδυτών να λάβουν ελληνικό ρίσκο.

Ο δείκτης, από τη δημιουργία του στις 2/1/2013 έως τα τέλη του 2013, αυξήθηκε από 100 μονάδες σε 115,14 μονάδες, προσφέροντας συνολική απόδοση 15,1% έναντι 7,9% του ευρωπαϊκού δείκτη. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι συνέπεια της μείωσης του ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου. Πέρα από τα κεφαλαιακά κέρδη των επενδυτών, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις καθώς καθιστά την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων ακόμα πιο ελκυστική.

Αύξηση επιτοκίων λόγω κρίσης
Η πορεία των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων συσχετίζεται άμεσα και με τα εταιρικά ομόλογα. Η αύξηση του country risk της ελληνικής οικονομίας ως αναδυόμενης αγοράς το τελευταίο διάστημα οδήγησε σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά στα επίπεδα του 8,75%, που θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στελέχη τριών επιχειρηματικών ομίλων, που απευθύνθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε ελληνικές τράπεζες για την έκδοση εταιρικών ομολόγων, αποσύρθηκαν διακριτικά όταν άκουσαν ότι εάν συνεχιστεί η διεθνής κρίση και πριν η Ελλάδα βγει στις αγορές τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων θα διαμορφώνονται στα επίπεδα του 8%-10%. Ταυτόχρονα, τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά κατέγραψαν σημαντική μείωση της ζήτησης τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης.

Ενδιαφέρον ξένων για ελληνικές εκδόσεις
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι και οι ξένοι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για ελληνικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αφού θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της δυναμικής του ελληνικού κράτους και της δυναμικής των μεγάλων και υγιών επιχειρήσεων. Αυτή τη διαφορά, την θεωρούν ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία που μπορούν να την καρπωθούν σε περίπτωση που υπάρξει ανάκαμψη και της ελληνικής οικονομίας.

Οι μεγάλοι οίκοι (Goldman Sachs, UBS, Merrill Lynch/Bank of America, JP Morgan) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η Deutsche Bank σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται να αναλάβει και μελλοντική έκδοση ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον «χορό» έχουν επιστρέψει δυναμικά και οι γαλλικοί όμιλοι, όπως η Societe Generale και η BNP Paribas.

Κρατικά ομόλογα: Αποκλιμακώθηκαν λίγο οι αποδόσεις
Η -έστω και μικρή- αναχαίτιση της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές οδήγησε κατά τις δύο τελευταίες ημέρες σε μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των δεκαετών διαμορφώθηκαν κοντά στο 8,46%, αν και είχαν κάνει πράξεις πάνω από τα 8,6%. Επίσης το spread παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 700 μονάδων βάσης καθώς οι ενέργειες που έγιναν στο market making τις τελευταίες ημέρες από τον ΟΔΔΗΧ και τις ελληνικές τράπεζες βοήθησαν να εξουδετερωθούν οι πιέσεις. Ωστόσο, οι αποδόσεις και τα spread των ελληνικών ομολόγων παραμένουν «τσιμπημένα» σε σχέση με τις προσδοκίες των αγορών. Η διαχείριση του ελληνικού χρέους καλείται να κινηθεί σταδιακά προς την αποκλιμάκωση του επιτοκίου. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται το τελευταίο διάστημα έντονα από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βρεθούν οι τρόποι τόνωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος από ξένους οίκους. Ηδη από την Αθήνα έχουν περάσει τεχνικά επιτελεία ξένων τραπεζικών ομίλων, τα οποία ουσιαστικά θα κληθούν να λειτουργήσουν ως market makers μέσα στους επόμενους μήνες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com