Πληθαίνουν οι "διαρροές" για τα σχέδια των δανειστών και ειδικά του Βερολίνου αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνεται στην Ελλάδα για τα δύο επόμενα έτη και κυμαίνεται γύρω στα 15 δις ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξετάζει την έγκριση ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, επιδιώκοντας μάλιστα η σχετική συμφωνία να συναφθεί πριν τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανάμεσα στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται είναι ένα περιορισμένο "κούρεμα" του δημόσιου χρέους, η παράταση αποπληρωμής και η χορήγηση νέου δανείου, ύψους 10-20 δις ευρώ. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα συνοδεύεται από τη λήψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, κυρίως όσον αφορά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. «Ως δυνατότητες αναφέρονται ένα περαιτέρω 'κούρεμα' χρέους ή ένα 'περιορισμένης έκτασης πρόσθετο πρόγραμμα', στο οποίο η Ελλάδα θα ελάμβανε φρέσκο χρήμα από τον ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι της τάξης των 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναλόγως πώς θα διαμορφωθεί», επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ήρθε στο φως της δημοσιότητας η πληροφορία για συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιερ Μοσκοβισί, με αντικείμενο ένα νέο "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα και τους όρους που θα το συνοδεύουν. Εξάλλου, σύμφωνα τις διαπιστώσεις της τρόικας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ως τώρα λιγότερα από τα μισά μεταρρυθμιστικά μέτρα από αυτά που είχε υποσχεθεί.
Αντιδρώντας στο δημοσίευμα του Der Spiegel, αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διέψευσε ξανά το ενδεχόμενο κουρέματος. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρει πάντως η Deutsche Welle, «το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ESM, το οποίο δεν θα ονομαστεί 'τρίτο πακέτο', με όρους 'που δεν θα προκαλούν εντάσεις', ενώ δεν γίνεται λόγος για ενδεχόμενο 'κούρεμα' ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Eurostat».