Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΤ: Κέρδη 437 εκατ. από ελληνικά ομόλογα το 2013

Η αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έδωσε ώθηση στην κερδοφορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία γνωστοποίησε ότι κατά το 2013 εμφάνισε κέρδη 1,44 δισ. ευρώ (έναντι 995 εκατ. ευρώ το 2012) τα οποία θα διανείμει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.






Καταλυτικά για τα αυξημένα κέρδη της ΕΚΤ λειτούργησε το γεγονός ότι το ποσό που έγραψε στον ισολογισμό της για κάλυψη κινδύνων (συναλλαγματικών, επιτοκιακών, πιστωτικών και κινδύνων που σχετίζονται με την τιμή του χρυσού) μειώθηκε κατακόρυφα στα 400 εκατ. ευρώ, από 1,66 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2012.

Για ακόμα μις χρονιά, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της ΕΚΤ (961,9 εκατ. ευρώ) προήλθε από τους τόκους των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρω-περιφέρειας (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία) που αγόρασε την περίοδο 2010-2012, στο πλαίσιο του προγράμματος SMP που ενορχήστρωσε ο προκάτοχος του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων από το πρόγραμμα SMP στο τέλος του 2013 είχε ονομαστική αξία 185,7 δισ. ευρώ και λογιστική αξία 178,8 δισ. ευρώ.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ έχουν ονομαστική αξία 27,7 δισ. ευρώ, λογιστική αξία 25,4 δισ. ευρώ και μέση εναπομένουσα διάρκεια (μέχρι την ωρίμασή τους) τα 3,4 έτη. Τα κέρδη που «έγραψε» η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το περασμένο έτος ανήλθαν στα 437 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση της Αθήνας να ευελπιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα της «επιστραφεί» (δια των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεών τους στη συνέχεια), όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Αποστείρωση
Σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ βρίσκεται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα, καθώς η άρση των αντιρρήσεων της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank για την «αποστείρωσή» του (δηλαδή την απόσυρση ισόποσων κεφαλαίων από το διατραπεζικό σύστημα, ώστε να μην αυξάνεται η προσφορά χρήματος), έχουν οδηγήσει πολλούς αναλυτές να πιθανολογούν ότι η ΕΚΤ θα εγκαταλείψει την πρακτική αυτή, κάτι που συνεπάγεται όχι μόνο μια σημαντική ένεση ρευστότητας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης, δηλαδή της εκτύπωσης χρήματος στα πρότυπα των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Η κατάργηση της «αποστείρωσης» είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζει η ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάσχεση των αποπληθωριστικών τάσεων στην Ευρωζώνη και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο (όπως αποτυπώθηκε στα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες μεταποίησης και υπηρεσιών PMI) αναζωπύρωσε εκ νέου τη φημολογία για ανάληψη δράσης από τον Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, με όλα τα ενδεχόμενα να βρίσκονται στο τραπέζι.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com