Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Περιθώρια για μείωση της τιμής του αερίου

Η κυβέρνηση επιμένει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ΔΕΠΑ - Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Ενέργειας Μακης Παπαγεωργίου με τον επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη.




Ο κ. Σαχίνης, που προχθές ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την εταιρεία, θα παραμείνει ως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, δεν είναι ικανοποιημένοι από την τιμή, την οποία θα ήθελαν να προσεγγίζει στα 380-385 δολ/1.000 κυβικά μέτρα αερίου, του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει από το Ρώσο πρόεδρο τα 380 δολ., αλλά η Gazprom φαίνεται ότι κινείται στα 390- 395 δολ. Σημαντικό είναι ωστόσο το τελικό πακέτο, δηλαδή η αναδρομικότητα της μείωσης, η περικοπή των ελάχιστων ποσοτήτων κ.λπ., παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό κόστος.

Εξάλλου, χθες το πρακτορείο Reuters αναφέρθηκε στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για την ιδιωτικοποίησή του, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων αλλά και τη δήλωση του υπουργού Γ. Μανιάτη στη Βουλή ότι το Χημόσιο δεν αντέχει να επενδύσει 2,2 δισ. ευρώ για τη διασύνδεση των νησιών και νέες διεθνείς συνδέσεις.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com