Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Σε κρίσιμη καμπή η οικονομία

Πριν από ενάμιση χρόνο κυριαρχούσε το «Grexit». Σήμερα, όμως, σχεδόν όλοι περιμένουν το greekovery.




Η Ελλάδα διανύει τα τελευταία βήματα μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, μιας εξαετούς ύφεσης που αποσάθρωσε τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

Αυτό δεν είναι «συμπέρασμα» που προκύπτει από επικοινωνιακούς υπολογισμούς. Είναι η πραγματικότητα που αντανακλάται στη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των δανειστών. Το spread στο δεκαετή ομόλογα μειώνεται συνεχώς, χθες διαμορφώθηκε στις 611 μονάδες! «Τα ελληνικά ομόλογα είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή κάποιος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Bild.

Η οικονομία πρωτίστως είναι ψυχολογία και η ανάκτηση της αξιοπιστίας ανοίγει τον δρόμο για τις ξένες επενδύσεις. Ήδη, πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει ή έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την αξιοποίηση του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας, ως διαμετακομιστικό κέντρο, ως πύλη εισόδου για τη μεταφορά των προϊόντων τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις, επίσης, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών επενδυτών. Κατέχουν πλέον το 49,9% των μετοχών.

Αυτή η θετική μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην αντιμετώπιση της χώρας από τους ισχυρούς της Ε.Ε., πρέπει να παγιωθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω. Και το «εργαλείο» δεν είναι άλλο από την επιμονή στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, της υλοποίησης εκείνων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες προκειμένου η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις να «ανθήσουν» χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, ώστε να παράγεται πλούτος και να δημιουργούνται σταθερές θέσεις εργασίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com